in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Učinak traje 24 sata: U prodaji kapi koje zamjenjuju naočale za čitanje

Izdaju se na recept

Američka agencija za hranu i lijekove FDA, odobrila je prodaju prvih kapi za oči koje mogu zamijeniti naočale za čitanje kod takozvane starosne dalekovidnosti ili presbyopije, koja nastaje kada očna leća nakon određene dobi (obično 45. godine starosti) počne gubiti svoju elastičnost, čime se smanji njezina mogućnost mijenjanja oblika i fokusiranja predmeta na različitim udaljenostima.

Nove kapi pod nazivom Vuity izdaju se na recept i procijenjeno je da će predstavljati odličnu alternativu za više od 128 miliona Amerikanaca s presbyopijom.

Nove kapi se apliciraju u uči jednom dnevno, a njihov aktivni sastojak pilocarpine je dizajniran da stimulira oko na reduciranje veličine zjenica te učinak može potrajati jedan čitav dan. Reduciranjem veličina zjenica se povećava dubina polja prikaza, što znači da će vam slika biti oštrija svaki put kada se leće fokusiraju.

Jedina “nuspojava” ovih kapi je u tome što reduciranje veličine šarenice (irisa) dovodi do redukcije količine dolaznog svjetla. To ne mora značiti da će vam svijet postati mračniji kada nakapate oči Vuity kapima jer kao i kamera ljudsko oko može prilagoditi svoju osjetljivost. Na sunčanom nebu ljudsko oko ima ISO od 1, dok na slabijim svjetlosnim uvjetima ISO iznosi oko 800. Pored toga kontrast koji ljudsko oko može detektirati pod jakim svjetlosnim uvjetima prelazi omjer od 10.000 prema 1, po čemu nadmašuje sve kombinacije objektiva i kamera, kako filmskih tako i digitalnih.

To znači da većina korisnika kapi neće primijetiti razliku na tamnijim mjestima, ali proizvođač Voitya, kompanija Allergan preporučuje da se ne upravlja vozilom noću kada ih koristite ili da “provodite rizične aktivnosti u slabim svjetlosnim uvjetima”.

Među nuspojave se ubraja i mogućnost glavobolja i crvenilo očiju, što je u kliničkim testovima primijećeno koda manje od 5 posto sudionika studije, prenosi portal Vidi.

Također upozoravaju da će kapi poboljšati vid na bliskim i srednjim udaljenostima, no neće imati učinak kod osoba koje imaju kratkovidnost (minus dioptrije).