in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Stiže velika promjena unutar kompanije Samsung

Jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu

Južnokorejski tehnološki div Samsung jedna je od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu. Proizvodi ove kompanije poznati su širom svijeta, a Samsung proizvodi široku lepezu proizvoda, od pametnih telefona, televizora, pa do mašina za pranje veša, frižidera itd. Samsung je jučer odlučio napraviti veliku promjenu u svojoj strukturi, jer su spojili dva veoma bitna odjela – odjel za pametne telefone i odjel potrošačke elektronike.

Jučer je stigla informacija da je Samsung odlučio spojiti mobilnu i potrošačku elektroniku u jedan veliki odjel, a imenovani su i novi ljudi na čelu ovog odjela. Potpredsjednik odjela je Han Jong-See, koji je bio glavni u odjelu za televizore, a glavni za čipove bit će Kyung Kye-Hyun, koji će postati novi suizvršni direktor.

Analitičari prenosi da je Samsung ovu odluku donio zbog problema u svijetu pametnih telefona i potrošačke elektronike. Najveći je problem opskrba čipovima, a Samsung želi krenuti svojim putem, izbjeći ove probleme u budućnosti, te imaju za cilj nadmašiti TSMC do 2030. godine i postati najveći proizvođač čipova, prenosi GSM Arena.

Analitičar Yuanta Securities Korea, Lee Jae-yun, navodi da će za ovaj cilj Samsung morati uložiti oko 150 milijardi dolara, ali većina tog novca koristila bi se razvoj novih pogona.

Ostaje za vidjeti kako će ove promjene uticati na Samsung, a naročito pritom mislimo na poslovanje na tržištu pametnih telefona. Samsung već neko vrijeme ima plan što više „gurati“ svoj Exynos čip, u odnosu na ostale, ali čini da im to ne ide baš od ruke, jer kupci koji imaju izbora, uglavnom biraju Samsungove telefone sa Snapdragon čipovima, a ne one sa Exynosima.

Ipak, sljedeće godine će Samsung Galaxy S22 seriju isporučiti i sa novim Exynosom koji je izrađen u saradnji sa AMD-om, pa ostaje za vidjeti kako će se on pokazati u praksi.