in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Zaključajte ili sakrijte slike s telefona: Google ima novu funkciju!

Korisna opcija

Ako kojim slučajem niste iskoristili Google Fotografije u posljednjih nekoliko godina, nažalost propustili ste jednu od najboljih nekadašnjih besplatnih opcija. Svejedno, Google Fotografije i dalje rastu te dodaju nove opcije, a pomoću novih, moći ćete skriti i zaključati slike sa svojih telefona. Prije svega, Google Fotografije vjerovatno već imate predinstalirane na vaše Android telefone, a možete aplikaciju preuzeti i na iOS-u preko App Storea.

Inače, Google Fotografije i sada omogućavaju da slike i videe sa svog telefona prebacite na Cloud, ali više nemate beskonačno mnogo pohrane. Svejedno, preko Google Fotografija je prelako dijeliti slike s bližnjima i kreirati online albume te ih dijeliti s porodicom i prijateljima. Nova opcija omogućava da određene slike i albume koje ste pohranili na Google Fotografijama zaključate i ograničite samo na određene osobe.

Ova opcija je prvo stigla s Google Pixel 6 serijom telefona, a Google se odlučio i nju omogućiti svim korisnicima i to počevši od danas. Otvorite Google Fotografije, pronađite opciju Uslužni programi (pod sekcijom Zbirka) i tu ćete naići na „Postavi zaključanu mapu“. Vaš telefon mora imati šifru ili pin za zaključavanje da omogućite ovu opciju te će i same fotke i videi u zaključanoj mapi biti zaštićeni istim pinom ili šifrom.

Ovo je odlična stvar ako imate partnerski račun (supružnika, najboljeg prijatelja, člana porodice) s kojim dijelite sve vaše uploadane slike i videe jer ovako možete određene odvojiti i zaključati. Zaista pohvalna stvar od Googlea, ali je prava šteta što Google Fotografije više nemaju omogućenu beskonačno pohranu za sve korisnike, prenosi GSMArena.