in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Zašto hladan zrak pomaže kod mučnine? Evo šta kažu stručnjaci

Naučnici su pokušali odgonetnuti objašnjenje ovog fenomena

Doktor Robert Glatter, liječnik iz New Yorka, kaže kako ljudi kojima se osjećaj mučnine javlja tokom vožnje automobilom ili kretanja općenito često traže olakšanje udišući hladni zrak, odnosno traže način na koji će rashladiti tijelo iako sama mučnina zapravo uzrokuje pad temperature tijela.

Glavni simptomi bolesti kretanja su mučnina, povraćanje i znojenje, ali i pad središnje tjelesne temperature.

Taj pad temperature i kompenzacijska reakcija tijela na njega zapravo su ono što uzrokuje mučninu, Udisanje hladnog zraka ili stavljanje hladnog obloga na stražnji dio vrata ili čela može pomoći u smanjenju osjećaja vrućine ili crvenila.

Stručnjaci nisu sasvim sigurni zašto dolazi do promjene temperature povezane s mučninom. Jedan od mogućih razloga mogao bi biti taj što na nižoj temperaturi tkivima treba manje kisika za preživljavanje, a osobi može biti teže dobiti dovoljno kisika kada je bolesna.

Također, znanstvenici ne mogu sa sigurnošću utvrditi zašto pad temperature i naknadna kompenzacija povećanja tjelesne temperature uzrokuju mučninu. Jedna teorija je kako mučnina i promjena temperature mogu biti prirodan način na koji se tijelo brani od toksina, prenosi 1klik.hr.

Opće je poznato kako mučnina nerijetko uzrokuje povraćanje što pomaže tijelu da se očisti od toksina.