in ,

Nevjerovatna preciznost: FIFA testira novu tehnologiju zaleđa na Arapskom kupu

Budućnost

FIFA unaprjeđuje sistem video asistencije suđenju (VAR), tehnologijom koja bi trebala još više poboljšati detektiranje zaleđa i brzu dojavu glavnom sucu.

Nova tehnologija uključuje postavljanje između 10 i 12 kamera ispod krova svakog stadiona, a sistem prikuplja podatke 50 puta u sekundi za svakog igrača i prati pozicije svih njihovih udova kako bi izračunao liniju zaleđa u trenutku odigravanja lopte prema igraču koji se nalazi u sumnjivoj poziciji u liniji ili iza protivničke odbrane. Ukoliko sistem detektira zaleđe obavještava “replay operatera” koji može pregledati incident u gotovo realnom vremenu.

“Operater potom ima mogućnost trenutno pustiti video sporne situacije VAR sobi”, navodi Johannes Holzmüller, FIFA-in direktor za tehnologiju i inovacije, navodi portal Vidi.

FIFA ovu nadogradnju VAR tehnologije službeno testira na FIFA Arapskom kupu koji se održava od 30. novembra do 18.decembra ove godine u Kataru, na istim stadionima na kojima će se održati i Svjetsko prvenstvo 2022.

Zahvaljujući tom sistemu trebalo bi se uočiti zaleđa znatno brže, čime će se znatno smanjiti vrijeme pregledavanja VAR snimaka, što nam često zna pokvariti užitak gledanja utakmica u posljednje vrijeme.