in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

UNESCO donio prvi međunarodni dokument o umjetnoj inteligenciji

Tehnologije AI-ja mogu donijeti veliku korist čovječanstvu

UNESCO je u četvrtak objavio da je donio prvi međunarodni dokument o etici umjetne inteligencije (AI) kako bi regulirao revolucionarne tehnologije koje, unatoč mnogim prednostima, donose društvu i velike opasnosti.

“Tehnologije AI-ja mogu donijeti veliku korist čovječanstvu” i “sve zemlje mogu imati koristi od njih”, ali “ujedno postavljaju temeljna etička pitanja”, ističe se u uvodu preporuke na 28 stranica koju su ratificirale 193 zemlje članice UNESCO-a.

“Treba osigurati transparentnost i razumljivost djelovanja algoritama i podataka iz kojih su dobiveni” jer mogu utjecati na “ljudska prava i temeljne slobode, ravnopravnost spolova i demokraciju”, ističe ta međunarodna organizacija sa sjedištem u Parizu.

AI se postupno uvukao u naš život: odlučuje o kojim ćemo aktualnostima čitati na mobitelima, koji će nam se filmovi nuditi na streaming platformama, koje će nam rute GPS sustavi predlagati…, navodi Hina.

Algoritmi na temelju kojih AI radi, zloupotrebljavali su se zadnjih godina, svjedočeći o opasnostima koje donosi.

Facebook je bio u središtu nekoliko afera. Britanska konzultantska firma Cambridge Analytica optužena je za zloupotrebu podataka američke internetske kompanije kako bi politički utjecala na referendum koji se završio izlaskom Velike Britanije iz EU-a i na izbor Donalda Trumpa u Sjedinjenim Državama. UNESCO-ova preporuka, rezultat rada kojemu se pristupilo 2018., ističe vrijednosti – “poštovanja, zaštite i promicanja ljudskih prava”, “različitosti i uključivosti”, promicanja “miroljubivog društva” i okoliša – na poštovanje kojih se zemlje članice obvezuju.

Rusija, Kina i Iran, zemlje koje su redovno na meti optužbi za povredu ljudskih prava, potpisnici su teksta koji je, priznaje UNESCO, “poticajna mjera” bez mogućnosti sankcija. SAD i Izrael, veoma aktivni na polju novih tehnologija, nisu članovi UNESCO-a.