in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Zaštita za Messenger i Instagram poruke će kasniti

Meta ne planira da implementira “end-to-end” enkripciju (E2EE) za Messenger i Instagram sve do 2023. godine

Kompanija je prošle godine spojila Messenger i Instagram chatove, kao dio svog plana za stvaranje jedinstvenog sistema za razmjenu poruka na svim svojim platformama.

Iako poruke koje se šalju preko Messengera i Instagrama mogu imati E2EE, ta opcija nije uključena – i vjerovatno neće biti sve do 2023. godine. WhatsApp, s druge strane, već podržava E2EE. Antigone Davis, šef sigurnosti u kompaniji Meta, tvrdi da je ovo kašnjenje nastalo zbog zabrinutosti za sigurnost korisnika.

Obzirom da implementiranje E2EE znači da će samo pošiljalac i primalac vidjeti razgovore, Davis kaže da Meta želi da osigura da ovo ne ometa sposobnost platforme da pomogne u zaustavljanju kriminalnih aktivnosti. Ranije ove godine, iz kompanije Meta je sugerisano da će E2EE postati dostupan na Instagramu i Messengeru najranije tokom 2022. Meta sada želi na pravi način pristupi radu na ovoj podršci, tako da kompanija planira da odloži funkciju do 2023. godine, navodi The Verge.

Iste godine na snagu će stupiti britanski zakon o sigurnosti na mreži, koji će zahtijevati da online platforme štite djecu i odmah ukažu na uvredljivi sadržaj. To bi moglo poremetiti Facebookove planove da omogući E2EE, jer su neki organi i ranije kritikovali korištenje end-to-end enkripciju na Facebookovim servisima.