in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Potrebno je manje od jedne sekunde kako bi se hakirala: Vaša šifra se nalazi na ovoj listi? Odmah istu promijenite!

Istraživanje

NordPass je objavio listu, koja se sastoji od najčešćih šifri korištenih tokom 2021. godine.

Bez velikih iznenađenja, radi se o gotovo identičnoj listi sa najgorim šiframa iz prošle godine. Drugim riječima, ljudi i dalje koriste veoma slabe i uobičajene šifre, koje se s lakoćom mogu hakirati.

Servis za upravljanje šiframa NordPass, objavio je listu od 200 najčešće korištenih šifri, zasnovano na svojim istraživanjima. Lista nudi uvid u same šifre, koliko vremena je potrebno da se svaka od njih probije i koliko puta se pojavljivala u okviru njihovog istraživanja.

Vjerovatno ste već i pogodili, najčešće korištena šifra je “123456”. Ova izuzetno često korištena pojavila se više od 103 miliona puta u NorsPass istraživanju, a potrebno je manje od jedne sekunde kako bi se hakirala. Zapravo, svaka od šifri iz top 10, i sve osim jedne iz prvih 50, mogu se hakirati za manje od sekunde.

Od drugog do petog mjesta najčešće korištenih, nalaze se “123456789”, “12345”, “qwerty” i “password”. S druge strane, među šiframa koje su otpornije, nalaze se “1g2w3e4r”, “gwerty123”, “myspace1” i “michelle”, a za njihovo hakiranje je bilo potrebno oko tri sata.

NordPass je identifikovao i zemlje, koje su najviše pogođene curenjem podataka. Predvode ih SAD, Čile, Australija, Novi Zeland, Rusija, Francuska, Italija i Njemačka.