in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Neočekivana odluka: Apple će omogućiti kupcima da poprave svoj iPhone ili Mac kod kuće

Progam podrške

U vrlo neočekivanom obratu Apple je najavio da će u prodaju pustiti setove za popravak nekih svojih uređaja u kućnoj radinosti, ističući tako svoju podršku programu “prava na popravak”.

Prema mnogima, Apple je kompanija koja najviše otežava neovlašteni popravak svojih uređaja, dok servis u licenciranim servisima obično nije jeftin. Velike količine ljepila, nestandardni vijci i složena unutarnja struktura uređaja često otežavaju zamjenu baterija, ekrana ili ostalih dijelova uređaja, a jednom kada ih zamijenite, nije neuobičajeno da se Apple sjeti pa softverski blokira zamjenski dio i onemogući mu normalan rad.

Ove sedmice došlo je do kopernikanskoga obrata, barem kada je riječ o novijim Appleovim uređajima. Iz ove je kompanije, prilično iznenađujuće, stiglo saopćenje u kojem se najavljuje lansiranje programa Self Service Repair (uradi sam popravak). On će omogućiti kupcima, koji se osjećaju da to mogu izvesti, omogućiti alate i originalne zamjenske dijelove da servis obave vlastitim rukama, kod kuće.

Pravo na popravak

Program će biti lansiran u SAD-u početkom sljedeće godine, a potom će se tokom godine proširiti i na ostatak svijeta. Kupcima će prvo biti na raspolaganju alati i zamjenski dijelovi za iPhone 12 i 13, kako navodi Bug, a nakon toga u program uradi sam popravaka uključit će se i Mac računari zasnovani na Appleovim procesorima M1. U početku će program pokrivati zamjenu najčešće popravljanih dijelova kao što su ekran, baterija i kamera, ali i to će se širiti s vremenom.

Apple je ovime službeno postao pristalica programa “pravo na popravak”, što je inicijativa koja se širi Europskom unijom i SAD-om, a kojoj se nedavno pridružio i Microsoft.

Kupci koji se odluče na popravak uređaja u kućnoj radinosti na raspolaganju će imati i službene servisne priručnike. Prema uputama u njima moći će naručiti sve što im je potrebno za popravak određenog kvara. U slučaju da, nakon što završe s popravkom, Appleu vrate stari, zamijenjeni, dio – za to će čak dobiti i umanjenje cijene.

U ponudi će biti preko 200 dijelova i alata samo za popravke uređaja iz linija iPhone 12 i 13.