in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Puštanje u saobraćaj se očekuje do 2025. godine: Umjesto sat vremena autom – 20 minuta letećim taksijem

Budućnost

Južna Koreja demonstrirala je sistem za kontrolu gradskih zračnih pokretnih vozila (UAM), za koje se nada da će služiti kao taksiji između glavnih zračnih luka i centra Seula, skraćujući vrijeme putovanja za dvije trećine.

Prošle godine, Južna Koreja je objavila plan za početak komercijalnog gradskog zračnog saobraćaja do 2025. Ministarstvo saobraćaja procjenjuje da bi takve usluge mogle skratiti vrijeme putovanja za udaljenosti između 30-50 km s jednog sata vožnje automobilom na 20 minuta vožnje zrakom.

Vozilo se kreće pomoću rotora koji su slični onim helikopterskim, samo što će biti više manjih umjesto jednog velikog. Demonstriranim vozilom se može upravljati na dva načina, prvi je onaj tradicionalni s pilotom u kabini, a drugi je upravljanje na daljinu (kao što se dronom upravlja). Naravno, dok su putnici u vozilu, za upravljanje će biti zadužen pilot u kabini kako bi vozilo bilo što sigurnije, te da javnost dobije dojam sigurnosti.

Očekuje se da će cijena usluga vožnje u početku biti malo veća nego tradicionalnim putem, tako će putovanje od nekih 50 kilometara koštati 93 američka dolara (oko 80 eura), a nakon što se tržište ustabili i nakon što sazre, cijena za spomenutih 50 kilometara bi se trebala spustiti na oko 17 američki dolara (oko 14 eura) što je već prihvatljiva cijena.

Puštanje u saobraćaj se očekuje do 2025.

Probnim letom, utvrđeno je da sistem kontrole zračnog saobraćaja koji upravlja domaćim i međunarodnim letovima također može nadzirati i upravljati taksijima, prenosi Reuters.