in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Četvero astronauta sletjelo na Zemlju nakon 6 mjeseci: Nastao i problem s toaletom

NASA

NASA-ini astronauti su se nakon šest mjeseci provedenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) vratili na Zemlju SpaceX-ovom Crew Dragon letjelicom, u sklopu misije Crew-2. Ove sedmice se očekuje i lansiranje misije Crew-3, koja će do ISS-a ponijeti novih četvero NASA-inih astrounauta.

Četvero NASA-inih astronauta sletjelo je SpaceX-ovom letjelicom u Atlantski okean pored obale Floride u ponedjeljak navečer po lokalnom američkom vremenu, a nakon toga astronauti su brodom prebačeni na kopno.

Misija Crew-3 koja slijedi ovu koja je upravo završila, zapravo je trebala već biti u toku, odnosno, lansiranje se trebalo dogoditi dok je posada Crew-2 još bila na ISS-u, ali loši vremenski uvjeti pomaknuli su lansiranje pa će se ono dogoditi u srijedu.

Ni Crew-2 misija nije imala povratak prema rasporedu, jer su jaki vjetrovi na mjestu očekivanog slijetanja u okean bili odgodili povratak astronauta za jedan dan. Posada s četvero NASA-inih astronauta bila je treća po redu koja je dosad letjela u svemir i nazad Crew Dragon letjelicom. U svemiru su proveli 199 dana, prenosi Cnet.

Povratak na Zemlju s ISS-a trajao je osam i pol sati, ali članovima posade možda i nije bio najudobniji, jer kako su američki mediji izvještavali danima ranije, pojavio se problem s toaletom na Crew Dragon letjelici, pa su astronauti morali na Zemlju sletjeti u pelenama, u slučaju potrebe za obavljanjem nužde. Sličan problem javio se i tokom povijesne trodnevne civilne misije SpaceX-a Inspiration 4. Tad se jedna od cijevi sistema toaleta odspojila i procurila urin, kojeg je ventilator raspuhao posvuda ispod poda letjelice.

SpaceX-ovi inženjeri savjetovali su članovima Crew-2 posade da provjere sistem ima li možda sličnih problema, što su NASA-ini astronauti učini te na njihovu žalost tokrili da postoji sličan problem i s toaletom u njihovoj letjelici.