in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY

Znate li zašto se ne smijemo smijati na fotografijama za dokumente?

Opravdan razlog

Jeste li se ikada zapitali zašto je to službena odredba? Naime, takvo je pravilo doneseno iz sigurnosnih razloga. Danas svi novi službeni dokumenti sadržavaju biometrijske podatke o vama koji se temelje na toj fotografiji.

Fotografija se prilikom izrade dokumenta skenira i prema tome se generiraju ključne karakteristike vašeg lica kao što su razmak između očiju i udaljenost nosa i brade. Nošenje sunčanih naočala ili osmijeh na fotografiji ometa taj postupak, odnosno smanjuje preciznost algoritma.

Također, u zračnim lukama kamere skeniraju vaše lice i tokom provjere dokumenata provjerava li se podudara li se to s fotografijom u vašem dokumentu, prenosi 1klik.hr.

Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je jasna uputstva o tome šta je dopušteno, a šta zabranjeno prilikom fotografiranja za službene dokumente. Jasno je određen format fotografija, kao i oštrina i kontrast, pozadina i osvjetljenje. Uz to, određen je položaj glave i lica za koji se navodi kako „fotografija treba osobu prikazivati s neutralnim izrazom lica i zatvorenih usta na frontalnoj snimci.“

Detaljno je definirano i kako se čak i male bebe moraju fotografirati same, s licem koje je u potpunosti vidljivo, a oči otvorene.