in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Rezultati istraživanja: Twitterov algoritam favorizira desničarsku politiku

Novo istraživanje

Twitter je proveo istraživanje u kojem je otkrio kako algoritam korisnicima preporučuje politički sadržaj. Istraživanje je utvrdilo da algoritam favorizira tweetove desničarskih stranaka i medijskih kuća.

Iz tvrtke su priznali da im nije poznato zbog čega se to događa te da traže odgovor na to pitanje, posebice jer se Twitter ranije našao na meti tvrdnji o antikonzervativnoj pristranosti na svojoj platformi.

Twitterova studija ispitala je tweetove političkih stranaka i korisnika koji dijele sadržaj iz novinskih kuća u sedam zemalja širom svijeta: Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Japanu, Španijij, Velikoj Britaniji i SAD-u. Analizirali su se milioni tweetova poslani između 1. aprila i 15. avgusta 2020. godine, prenosi BBC.

Istraživači su upotrijebili podatke kako bi otkrili kojim se tweetovima daje prednost na algoritamski uređenom feedu u usporedbi s obrnutim kronološkim feedom. Otkrili su da su mainstream stranke i mediji na političkoj desnici uživali više razine “algoritamskog pojačanja” u usporedbi sa svojim kolegama na ljevici. Rumman Chowdhury, direktorica Twitterovog Meta (mašinsko učenje, etika, transparentnost i odgovornost) tima, objasnila je da je sljedeći korak tvrtke razotkrivanje razloga koji stoji iza ovog fenomena.

Istraživači su primijetili da bi razlika u pojačanju mogla biti posljedica “različitih strategija” koje političke stranke koriste kako bi dosegle publiku na platformi. Također, naveli su da nalazi ne upućuju na to da njihovi algoritmi potiču “ekstremne ideologije više nego mainstream politike” – još jedna zabrinutost koju se izrazili kritičari Twittera.

Ovo nije prvi put da je Twitter istaknuo očitu pristranost u svom algoritmu. U aprilu je platforma otkrila da provodi istraživanje kako bi utvrdila jesu li njezini algoritmi pridonijeli “nenamjernoj šteti”, a u svibnju je otkriveno da njezino automatsko izrezivanje slika favorizira bijelce u odnosu na crnce te žene u odnosu na muškarce.