in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Shiba Inu coin – Vrijednost kriptovalute za samo sedam dana narasla za više od 100 posto

Digitalni novac

SHIB kriptovaluta je nedavno privukla pažnju mnogih ljubitelja kriptovaluta. Razlog tome je svakako činjenica da je vrijednost kriptovalute za samo sedam dana narasla za više od 100 posto.

Naime, SHIB je u četvrtak dosegla najvišu razinu od 0,00008845 dolara i zauzela 8. mjesto među vodećim kriptovalutama po tržišnoj vrijednosti. Prema CoinMarketCap-u, kriptovaluta je u samo sedam dana porasla za više od 173%. Shiba inu coin, kojeg su obožavatelji prozvali “ubicom Dogecoina”, nadmašio je Dogecoin koji se nalazi na 10. mjestu ljestvice.

Iako je SHIB trenutno povoljna kriptovaluta za kupovinu i možda djeluje kao primamljiva ponuda, stručnjaci ipak tvrde da bi je investitori prije ulaganja trebali prvo istražiti.

“Prije nego što uložite u bilo koju kriptovalutu, važno je razumjeti u što ulažete i koji su rizici ulaganja”, rekao je Douglas Boneparth, certificirani financijski planer i predsjednik Bone Fide Wealtha, a prenosi CNBC.

Shiba Inu se smatra altcoinom, kao i mnoštvo drugih kriptovaluta osim Bitcoina. Kriptovalute općenito mogu biti vrlo promjenjive i nestabilne investicije, a stručnjaci tvrde da altcoini mogu biti i više.

Evo šta bi trebali znati o Shiba Inu kriptovaluti.

Šta je SHIB?

Shiba Inu ili SHIB kriptovalutu u avgustu 2020. godine kreirao je osnivač pod pseudonimom Ryoshi. Kao što i samo ime govori, token je inspiriran psom vrste Shiba Inu.

SHIB je ERC-20 token baziran na Ethereumu, što znači da je kreiran i hostiran na Ethereum blockchainu, a ne na vlastitom blockchainu. Odluka da se token pokrene na takav način donesena je zbog toga što je riječ o već dobro uspostavljenoj i sigurnoj platformi.

Shiba Inu ima ukupnu zalihu od 1 kvadrilijuna, a Ryoshi tvrdi da ne posjeduje ni jedan Shiba inu coin i da je približno polovica ponude zaključana na decentraliziranoj burzi Uniswap. Ostatak je poslan suosnivaču Ethereuma, Vitaliku Buterinu. Buterin je većinu tokena “spalio”, maknuvši ih iz opticaja, a značajan iznos je donirao indijskom fondu za borbu protiv koronavirusa i drugim dobrotvornim organizacijama.

Rizici ulaganja

Unatoč tome što Shiba može djelovati iznimno primamljivom za ulaganje, stručnjaci upozoravaju na određene rizike povezane s nestabilnošću kriptovaluta, naročito kad je riječ o altcoinima.

Altcoini poput SHIB-e prvenstveno su ovisni o zajednici pa njihov uspjeh i rast uvelike ovise o uspjehu i rastu zajednice, a ne o vlastitoj korisnosti. Za razliku od altcoina, Bitcoin je lansiran s namjerom da postane ravnopravan financijski sistem, koji je dizajniran tako da podrazumijeva ograničenu ponudu. Zbog toga, njegova vrijednost raste, a vlasnici se nadaju da će postati istaknuta decentralizirana digitalna valuta.

Stručnjaci upozoravaju da investicije u neizvjesne valute mogu rezultirati potpunim gubitkom i upravo zato se preporučuju investicije čiji gubitak neće uzrokovati veliku štetu.

Iako Shiba Inu ekosustav podrazumijeva mogućnost pametnih ugovora, NFT-ova i još nekih pogodnosti koje prelaze okvire zajednice, stručnjaci ipak prepočuju oprez i detaljnije istraživanje.