in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Stiglo objašnjenje: Gasi se Facebookov program za prepoznavanje lica

Nova pravila

“Regulatori su još uvek u procesu obezbjeđivanja jasnog skupa pravila koja regulišu njegovu upotrebu”, napisao je Jerome Pesenti, potpredsjednik vještačke inteligencije na Facebooku, u postu na blogu, prenosi Reuters.

“Usred ove tekuće neizvjesnosti, vjerujemo da je ograničenje upotrebe prepoznavanja lica na uski skup slučajeva upotrebe prikladno”.

Uklanjanje prepoznavanja lica od strane najveće svjetske platforme društvenih medija dolazi nakon što se tehnološka industrija suočila sa obračunom u posljednjih nekoliko godina u pogledu etike korištenja tehnologije. Kritičari kažu da bi tehnologija prepoznavanja lica – koja je popularna među trgovcima, bolnicama i drugim preduzećima iz sigurnosnih razloga – mogla da ugrozi privatnost, cilja marginalizovane grupe i normalizuje nametljiv nadzor.

Ova vijest takođe dolazi kada je Facebook pod intenzivnim nadzorom regulatora i zakonodavaca zbog sigurnosti korisnika i širokog spektra zloupotreba na njegovim platformama.

Kompanija, koja je prošle sedmice preimenovala sebe u “Meta Platforms Inc”, rekla je da je više od jedne trećine Facebookovih dnevno aktivnih korisnika izabralo podešavanje za prepoznavanje lica na siteu društvenih medija, a promjena će sada izbrisati “šablone za prepoznavanje lica” više od 1 milijarde ljudi.

Uklanjanje će se proširiti širom svijeta i očekuje se da će biti završeno do decembra, rekao je portparol Facebooka.

Facebook je dodao da njegov automatski alat za alternativni tekst, koji kreira opise slika za osobe sa oštećenim vidom, više neće uključivati ​​imena ljudi prepoznatih na fotografijama nakon uklanjanja prepoznavanja lica, ali će inače normalno funkcionisati.

Tehnologija će sada biti ograničena na određene usluge kao što je pomaganje ljudima da dobiju pristup svojim zaključanim nalozima ili otključaju lični uređaj, navodi Facebook u postu na blogu.