in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Otkriven Bitcoin prevaranta: Pretvarao se da je Elon Musk?

Nova prevara

Uprkos naporima koje Facebook ulaže u spriječavanju verifikovanja sumnjivih popularnih naloga, društvenoj mreži s vremena na vrijeme promakne maliciozni sadržaj.

Kako prenosiThe Verge, društvena mreža je greškom verifikovala Facebook stranicu za fanove Elona Muska, a okarakterisala ju je kao Muskov zvanični nalog. Pored toga, ispostavilo se da je stranicu vodio prevarant u sferi Bitcoina.

Stranica je, do trenutka prestanka aktivnosti, imala više od 150.000 pratilaca. U međuvremenu je potvrđeno da se ne radi o zvaničnoj stranici Elona Muska, već o stranici za fanove. Osobe koje su vodile stranicu su stacionirane u Egiptu.

Dok je bila aktivna, stranica je okačila 11 objava, a najveći broj njih su retvitovi Muska sa Twittera. Među objavama je i lažna nagradna igra za Bitcoin. Zanimljivo je da je stranica kreirana još 28. jula 2019. godine, i u međuvremenu je promijenila nekoliko imena. Promjena imena u Elon Musk je obavljena 17. oktobra ove godine.

Facebook-ov proces verifikacije zahtijeva da vlasnici naloga dostave dokaz njihovog identiteta, ali prevaranti često uspjevaju da pronađu načine da zaobiđu zvanične procedure.