in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Vozač ste? Google Maps je upravo omogućio idealnu opciju za vas!

Nova opcija

Trenutno živimo u vremenu nevjerovatno visokih cijena goriva koje su uzrokovale prave šokove ne samo za prijevoznike, već i za sve ljude koji se koriste automobilima. Rast cijena se nastavlja i zasad se ne zna gdje će stati jer je psihološka granica već odavno probijena, stoga svaki oblik uštede na prijeđenim kilometrima svima može dobro doći.

Kad se tokom vožnje ili planiranja puta služimo Google Maps aplikacijom, obavezno ćemo razmotriti kojom se navigacijskom rutom može najbrže doći do željene destinacije te koja navigacijska ruta ima najmanje kilometara. Mnoge korisnike obradovat će informacija kako je Google Maps aplikacija dobila novu „eco-friendly routing opciju“ koja će korisnicima pokazati s kojom će navigacijskom rutom uštedjeti na gorivu.

Google Maps aplikacija prilikom određivanja stepena uštede goriva uzima u obzir cestovni nagib, saobraćajnu gužvu pojedinih područja te se koristi umjetnom inteligencijom kako bi se napravio odabir one navigacijske rute koja bi vozaču trebala omogućiti manju potrošnju. Takva ruta može biti i duža od drugih, za nju će možda trebati više vremena i neće ponekad imati status najbrže, ali osnovni cilj je da se napravi značajna ušteda goriva.

Važno je reći da mogućnost pregleda navigacijskih ruta s nižom potrošnjom goriva postoji samo za mobilnu aplikaciju Google Maps na iPhoneu, iPadu i Android uređajima. Za desktop verziju Google Mapsa ova opcija nije dostupna.

Za početak bit će potrebno otvoriti aplikaciju Google Maps, unijeti u traku za pretragu mjesto ili lokaciju do kojih se želi doći te kliknuti na dugme „Directions“ („Upute“). Na karti se nakon klika pokazuje nekoliko mogućih navigacijskih ruta kojima se može ići. Google Maps aplikacija će među prikazanim rutama istaknuti onu s kojom se može uštedjeti najviše goriva jer će pored oznake potrebnog vremena putovanja biti mala ikona zelenog lista. Označavanje rute koja donosi uštedu goriva također će se moći urediti unutar postavki.

Google je s ovim potezom odlučio dati svoj doprinos u globalnoj borbi za smanjivanjem štetnih emisija vozila i ovaj potez mogao bi racionalizirati trošenje goriva. Nova funkcija Google Maps aplikacije već je dostupna u SAD-u, a u Europi i ostatku svijeta moći će se koristiti tek od sljedeće godine.