in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Nesvakidašnji potez: U Teksasu se 3D printa naselje od 100 kuća

Icon

Američka građevinska tvrtka Icon koja se u gradnji koristi naprednim tehnologijama, udružila se s graditeljem stambenih četvrti Lennarom, kako bi zajednički sagradili jedno čitavo naselje u Teksasu korištenjem Iconovog Vulcan 3D printera.

Icon trenutno dominira u graditeljstvu pomoću 3D printera, a svoju tehnologiju planira dovesti i na Mjesec, kako bi postao prva građevinska tvrtka s ugovorom za gradnju na stranim tijelima Sunčevog sistema.

Prije sklapanja ugovora s Lennartom, Icon je u Teksasu pomoću građevinskog 3D printera već sagradio četiri obiteljske kuće u Austinu, a sada ih planira sagraditi čak 100 uz pomoć dizajnera iz studija Bjarke Ingels Group (BIG).

Ovaj projekt koji nazivaju “najvećim susjedstvom sastavljenim od 3D printanih domova”, još uvijek dobrim dijelom drže u tajnosti po pitanju detalja o kvadraturama kuća i količini prostorija, no kažu da će svaka kuća biti dom za jednu jedinu porodicu i da će sve biti prizemnice. Pored toga poznato je da će sadržavati krovove s velikim integriranim sunčevim pločama, kako bi se smanjila ovisnost o električnoj mreži.

Proces gradnje će biti nalik na druge slične projekte, što znači da će 3D printer Vulcan izbacivati sloj po sloj mješavine nalik na cement i napraviti osnovnu strukturu svake kuće, odnosno “školjku”. Nakon toga će posao dovršiti građevinski radnici koji će dodati krov, vrata, prozore, vodovodne instalacije i elektroinstalacije, saopšteno je.

Gradnja prvog 3D printanog kvarta na svijetu trebala bi započeti tokom 2022. godine. Što se tiče cijena 3D printanih domova, prijašnje Iconove porodične kuće prodavale su se po cijeni od 450.000 dolara.