in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Blokada Samsunga u Rusiji: Bez uvoza i prodaje telefona

Sudski proces

Samsung se već neko vrijeme bori sa sudovima u Rusiji oko prava na intelektualno vlasništvo za vlastiti sistem plaćanja koji se zove Samsung Pay. Već se mjesecima spore oko toga, a ruski sud im je već isto toliko dugo prijetio da će zabraniti uvoz i prodaju njihovih telefona na području Rusije. Za sve je kriva švicarska tvrtka SQWIN SA, a evo kako su uspjeli zabraniti Samsungu prodaju telefona u Rusiji.

Trenutno, u Rusiji je presudom suda zbog povrede prava na intelektualno vlasništvo, Samsungu zabranjeno uvoziti i prodavati čak 61 model svojih telefona. Kako u Rusiji postoje drukčiji zakoni oko elektroničkih sistema za plaćanje, Samsung je sa svojim Samsung Payom prekršio neka od tih prava, a SQWIN SA ih je odveo na sud.

Samsung Pay navodno krši zakone o intelektualnom vlasništvu sistema za elektroničko plaćanje

Iako je spor počeo već ovog ljeta u ovom mjesecu je donesena odluka da se Samsungu zabranjuje uvoz i prodaja, a Samsung je već objavio da će se žaliti na presudu. Švicarska tvrtka koja je pokrenula cijeli sudski proces, odbija komentirati zašto su se odlučili na ovakav potez.

Samsungu je Rusija jedno od najvažnijih tržišta na svijetu

Trenutno sudska odluka još nije stupila na snagu, ali navodno bi uskoro trebala (već ove godine). Ako Samsung ne uspije preokrenuti sudsku odluku žalbom, efektivno gube jedno ogromno tržište. Inače, prema posljednjim podacima, Samsung je u Rusiji na drugom mjestu po isporukama telefona s čak 28.3% udjela u tržištu, a jedino iznad njih je Xiaomi s 32.8%, prenosi Reuters.

Poprilično snažan udarac na Samsung te iako bi neki rado povukli paralele ovog slučaja s onim između Huaweija i SAD-a, ovdje se stvari itekako lako mogu preokrenuti. Iako je lako posumnjati da će se Samsung odreći svojeg Samsung Paya na tako velikom tržištu, još treba pričekati krajnje rokove žalbi i dodatne sudske procese koji iz istih mogu proizaći.