in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Windows 11 uzrokuje pad performansi kod AMD Ryzen procesora?

Oglasili se iz AMD-a

Preporučuje se da se korisnici AMD Ryzen procesora strpe do softverskog ažuriranja koje će riješiti problem, pa da tek tad stave Microsoftov novi operativni sistem.

Windows 11 od početka sedmice službeno je dostupan za preuzimanje, no sudeći po objavi AMD-a, čini se da novi operativni sistem stvara probleme korisnicima nekih AMD Ryzen procesora, zbog kojih performanse u nekim slučajevima padaju i do 15 posto.

Navodi se da Windows 11 može uzrokovati da se latencija L3 cachea utrostruči, zbog čega pogođeni programi rade lošije za tri do pet posto, dok se kod nekih eSport videoigara može primijetiti pad performansi od 10 do 15 posto.

Osim toga, tvrtka prijavljuje da UEFI CPPC2 („preferred core“) ne može preferirano dodijeliti niti najbržoj jezgri procesora, što također pogoršava performanse, pogotovo kod zadataka koji zahtijevaju više CPU snage.

„Utjecaj na performanse mogao bi se više primijetiti na procesorima s više od osam jezgri i TDP-om većim od 65 W“, kažu iz AMD-a ističući da će se navedeni problemi popraviti softverskim ažuriranjem koje se očekuje već ovog mjeseca.