in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Zabrinuti ste zbog spajanja WhatsAppa, Instagrama i Messengera? Evo šta o tome kažu iz Facebooka

Povezivanje

Integracija tri sistema za digitalnu komunikaciju u jednu platformu bit će opcionalna, kažu iz Facebooka

Glavni čovjek Facebooka Mark Zuckerberg 2019. je pokrenuo projekt koji će objediniti sustave za razmjenu poruka u WhatsAppu, Instagramu i Facebooku te je prošle godine počeo provoditi tu tranziciju opcijom slanja poruka između Instagrama i Messengera.

Konačni cilj je, doduše, potpuna integracija koja će, s jedne strane povezati vas i sve vaše prijatelje na drugim Facebookovim platformama, a s druge strane generirati haos nepojmljivih proporcija, povezavši jednu od najmanje privatnih platformi za dopisivanje (Messengera) s onom koja tvrdi da manično čuva vaše podatke (WhatsApp) – htjeli vi to ili ne. Loredana Crisan, potpredsjednica odjela za ‘iskustvo dopisivanja’ u Facebooku tvrdi da vizija sjedinjenog sistema nije toliko drakonska – štoviše, korisnici će imati priliku izabrati.

Prije nego što se sve stopi u jedno, Facebook će, prema Crisan, svoje poruke pretvoriti u nešto puno sličnije Messengerovim, što znači da nećete morati aktivirati Messenger za apsolutno sve interakcije – razgovori će na svim platformama biti ‘slični’. Crisan također tvrdi da je Messenger društvena aplikacija koju pokreću računi na Instagramu i Facebooku koji stoje iza svih feedova i interakcija. S druge strane tu je WhatsApp koji se aktivira telefonskim brojem i stvara račun koji za kontakte doslovno koristi imenik vašeg smartfona.

Iako trenutno nemamo baš previše interakcije među Messengerom/Instagramom i WhatsAppom, kompanija će taj razmak u budućnosti stanjiti.

“Naš cilj je spojiti rad Messengera i WhatsAppa – pomoću kojih ćete slati poruke kao da se spajate emailom koji radi na nekoliko računa”.

Na koncu, ono što će možda ublažiti udarac Facebookovog zadiranja u sve platforme na kojima imate račun, mogućnost je izbora. Korisnici WhatsAppa moći će birati žele li povezati aplikaciju sa ostalim društvenim mrežama. Ona “nezgodna” promjena pravila koja je WhatsApp uveo početkom godine odnose se i na dijeljenje podataka sa drugim mrežama te služi kao kamen temeljac potencijalne i, ponavljamo, opcionalne integracije.

Sve aplikacije će, ako se povežu sa WhatsAppom, dijeliti njegov pristup razgovorima, pruživši korisnicima mogućnost enkripcije razgovora na dva kraja. Njihov je cilj napraviti sistem kojim će se posjetitelji svih njihovih platformi moći međusobno dopisivati bez prijelaza iz jedne aplikacije u drugu.

Iako povezivanje Instagrama i Messengera ide po planu, integracija WhatsAppa mogla bi postati još jednim ekserom u Facebookovom kovčegu. Kompanija je više nego poznata po vrlo neodgovornom odnosu prema korisničkim podacima, njezin predsjednik vodi tajne kampanje koje bi ga lažno prikazale kao inovatora, a jedini način na koji će moći preživjeti najavljenu tranziciju je stopostotnom transparentnošću i nuđenjem opcija uz jednostavno i jasno objašnjenje.

Ako to ne naprave, očekujte apsolutni haos, zaključuje The Next Web.