in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Iz Mozille stiglo upozorenje: Novo izdanje Chromea može biti korišteno za nadzor!

Upozorenje

Stiglo je upozorenje o tome kako jedna od ugrađenih opcija omogućava nadzor korisnika Chromea i može biti zloupotrebljena. Stiglo je novo izdanje Googleovog web preglednika Chrome 94.

Naime, iz Mozille je stiglo upozorenje kako jedna od ugrađenih opcija omogućava nadzor korisnika Chromea. Riječ je o kontroverznoj opciji zahvaljujući kojoj web odredište može od Chromea zatražiti slanje obavijesti o tome kad korisnik drži otvorenom web stranicu i pritom ne koristi uređaj na kojem je otvorena.

Drugim riječima, dok niste neko vrijeme za kompjuterom Chrome može neko web odredište obavijestiti kako ne koristite svoj uređaj. Opcija je automatski uključena po početnim postavkama.

Uređaj će tražiti vašu dozvolu za korištenje podataka o neaktivnosti prije nego što ih proslijedi, slično kao za web kameru ili mikrofon. Razvojnim programerima ova je informacija korisna jer istu mogu upotrijebiti za poboljšavanje optimizacije rada aplikacija.

Ali, u Mozilli upozoravaju kako otvara mogućnost za, na primjer, stalni nadzor radne snage i stvaranje baza podataka o dugotrajnom ponašanju korisnika. Time se može ne samo zadirati u privatnost korisnika, već i omogućiti proaktivnu psihološku manipulaciju.

Naravno, treba uzeti u obzir kako je Chrome izravan suparnik Mozillinom web pregledniku Firefox.

Iz Applea su također upozorili na moguća kršenja korisničkog prava na privatnost, piše How To Geek.