in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Bojite se pauka? Uz pomoć ove aplikacije savladajte strah!

Suočavanje s strahom

Znanstvenici Sveučilišta u Baselu koriste proširenu stvarnost kako bi smanjili strah kod osoba koje se patološki plaše pauka.

U časopisu Journal of Anxiety Disorders istraživači opisuju kako se sudionicima testiranja nakon dvije sedmice korištenja aplikacije značajno smanjio strah od pauka.

Procjenjuje se da jedna od 5 osoba iskazuje određenu dozu straha od pauka pa dio znanstvenika smatra da je ta fobija u neke ljude ugrađena evolucijom.

Među terapijama koje se koriste za oslobađanje od te fobije jedna od najučinkovitijih je izlaganje osoba paucima, ali malo je terapeuta koji drže te životinjice u svojoj ordinaciji u okviru svojih skupih tretmana, a gledanje fotografija i video materijala nije toliko učinkovito.

Istraživači Sveučilišta u Baselu stoga su kreirali AR aplikaciju pod nazivom Phobys koja omogućuje da se pacijenta izloži virtualnim paucima u stvarnim prostorima poput sobe, stola ili vlastitog tijela.

Klinička studija na 66 dobrovoljaca s kliničkim ili subkliničkim strahom od pauka uključivala je terapiju izlaganja AR aplikacijom u trajanju od 30 minuta kroz dvije sedmice.

Nakon studije otkriveno je da su virtualni pauci koji pužu po vašem tijelu podjednako učinkoviti kao pravi s kojima se sučeljavaju pacijenti kod skupih terapeuta koji rade s pravim tarantulama ili velikim paucima ptičarima

Znanstvenici su aplikaciju na kraju lansirali u javnost pa se može besplatno preuzeti i instalirati za Android ili iOS telefone, ali čitav terapijski protokol koji možete dobiti uz nju se naplaćuje.

Više informacija pronađite na ovoj poveznici.