in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Dobro zdravlje prije svega: Novi materijal mjeri otkucaje srca preko majice

Nova tehnologija

Skupina istraživača razvila je novi materijal za koji kažu da je mekan poput pamuka, a čvrst poput kevlara. Može se nositi i prati kao normalna odjeća pa je samo pitanje vremena kad će sportsku odjeću pretvoriti u “pametnu”.

Carbon nanotube threads rade slično kao žice u uređaju za praćenje elektrokardiograma (EKG), koji mjeri srčani ritam. Umjesto da se zakače na kožu, ovi nanosenzori mogu se ušiti u majicu i nositi kao uobičajeni sportski outfit. Za razliku od žica, niti se mogu prati, rastezati i višekratno koristiti, a najbitnije od svega mogu se sinkronizirano kretati s korisnikom, stoji u novoj studiji provedenoj u laboratoriju Sveučilišta Rice Brown.

Ovakav materijal mogao bi poslužiti kao zamjena glomaznim EKG Holter monitorima u medicinskim ustanovama, kao i satovima za praćenje otkucaja srca i drugim proizvodima slične namjene, prenosi Geek.

“Još jedna zanimljiva primjena ove tehnologije je ta što ih možemo koristiti za vojne uniforme nove generacije. Ne samo da možemo koristiti ovaj materijal za EKG elektrode, već ih možemo koristiti i za praćenje lokacije vojnog osoblja”, rekla je Lauren Taylor, apsolventica Sveučilišta Rice i glavna autorica studije.

Očekuje se da će svjetska potrošnja nosivih uređaja 2021. godine porasti za 18%, a mnoge tehnološke tvrtke uložile su pozamašna sredstva u razvoj takvih uređaja kako bi osim praćenja otkucaja srca, uređajima omogućili i druge medicinske funkcionalnosti.

Laboratorij Sveučilišta Rice prvi je put razvio vlakna od ugljičnih nanocijevi 2013. godine i proučavao je njihovu upotrebu u medicinskim postupcima. U to vrijeme originalne niti, širine oko 22 mikrona, bile su pretanke da bi ih standardni šivaći stroj mogao koristiti. Za ovu posljednju iteraciju, istraživači su surađivali s proizvođačem užadi kako bi ispleli vlakna u materijal sličan običnim koncima koji se može ušiti u sportsku odjeću.

Dobivena “pametna” majica ima meke i nosive senzore za neinvazivno i kontinuirano praćenje elektrokardiograma.