in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Novi problemi s popularnom chat aplikacijom: Evo ko vam čita poruke!

WhatsApp

Kada koristite WhatsApp i započnete novi razgovor, WhatsApp vas uvjerava da je sadržaj između vas i sugovornika E2E enkriptiran, odnosno da sadržaj poruka možete vidjeti samo vi i vaši sugovornici.

Novo istraživanje pokazalo je da stvari baš i ne funkcioniraju tako. Vjerovali ili ne, postoji i treća strana koja čita vaše WhatsApp poruke, a prema izvještaju, preko 1,000 tvrtki je uposleno da upravo čini takve stvari. Evo ko vam čita WhatsApp poruke i zašto.

ProPublica je objavio izvještaj o moderacijskom sistemu WhatsAppa. Naime, WhatsApp koristi umjetnu inteligenciju koja skenira sve poruke, a one koje su sumnjive, ili na bilo koji način opasne, šalje ljudima na provjeru. WhatsApp ima preko 1,000 ugovora s tvrtkama koje pomoću posebnog Facebookovog softvera provjeravaju sve „sumnjive i opasne“ poruke.

WhatsApp tvrdi da ovo koriste samo za sprečavanje terorizma, dječje pornografije, nelegalnih aktivnosti i sličnih stvari. Tako tehnički ako nekom svojem sugovorniku čak i u šali šaljete „sumnjive i opasne“ poruke, WhatsAppova umjetna inteligencija ih uhvati i dostavi trećoj strani koja „ručno“ čita vaše poruke i odlučuje jesu li zaista opasne.