in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Znate li iz Google tražilice izvući najviše? Za opcije sigurno niste znali!

Google search

Iako je vjerovatno koristite svaki dan, gotovo sigurno iz Googleove tražilice ne izvlačite najviše što vam može ponuditi. Donosimo pregled deset načina kako koristiti Googleovu tražilicu kako biste što brže dobili što kvalitetnije rezultate pretrage.

1. Otkrijte kako Googleova tražilica funkcionira

Googleov blog How Search Works nudi obilje informacija o mogućnostima koje pretraživanje nudi, a za koje vjerovatno ne znate. Dostupne su u tekstualnom i video formatu.

2. Suzite pretragu

Googleova tražilica može naći aočan izraz koji tražite ako u pretragu uključite dodatne parametre, odnosno upit stavite u navodnike. Recimo, ako tražite web stranice gdje se raspravlja o najboljim cipelama za planinarenje upit bi mogao izgledati ovako, piše Make Use Of.

najbolje cipele za ‘planinarenje’

Time ćete Googleu reći kako vas zanimaju samo stranice gdje se spominje riječ planinarenje.

3. Koristite naprednu pretragu

Opcija Advanced Search ponudit će vam više kontrole nad upitima i rezultatima pretrage. Kako biste došli do nje kliknite sličicu zupčanika na u gornjem desnom kutu web stranice s rezultatima pretrage, pa kliknite Advanced search.

Koristeći istu možete doći do, na primjer, stranica na određenom jeziku, web odredišta s određenom domenom ili dokumenata napisanih tokom proteklog mjeseca ili godine.

4. Opišite šta tražite

Ne znate naziv nečega što tražite ili ga se ne možete sjetiti? Pokušajte opisati ono što tražite. U nepreglednom oceanu web odredišta vjerovatno će se naći nešto što barem približno odgovara vašem opisu.

5. Budite precizni

Što je precizniji vaš upit, to su veći izgledi kako će Googleova tražilica pronaći ono što trebate. To vrijedi i za opisno pretraživanje.

Recimo, ako naletite na zastavu koju ne prepoznajete bolje je u tražilicu upisati Koja zastava ima crvenu pozadinu i bijeli križ? umjesto Koja je zastava crvena i bijela?

6. Pretražujte na različite načine

Ne uspijete li nešto pronaći koristeći neke upite, pokušajte s drugima. Upotrijebite sinonime ili drukčije opise.

Na primjer, umjesto zastava s plavom pozadinom i žutim križem možete unijeti zastave s žutim križevima kako biste dobili ono što želite.

7. Izbacite neželjene rezultate pretrage

Kad zbog bilo kojeg razloga ne želite određene riječi ili izraze vidjeti u rezultatima pretrage, upotrijebite minus (-). Dodate li ga uz neželjeni izraz Google će izostaviti sve rezultate pretrage koje ga sadrže.

Na primjer, ako znate kako zastava koju tražite nije ona Ujedinjenog Kraljevstva, možete u tražilicu unijeti zastava s bijelim križem -Ujedinjeno Kraljevstvo.

8. Isprobajte vizualne rezultate pretrage

Često je lakše prepoznati nešto vizualno nego tekstualno. Možete kliknuti kartice Images ili Videos kako bi dobili vizuale kao rezultate vaše pretrage, a pretragu možete inicirati i tako što ćete ubaciti sliku u tražilicu.

Također, tu je i Google Lens, opcija pomoću koje možete upotrijebiti tražilicu za prepoznavanje objekata u stvarnom svijetu. Otvorite Googleovu aplikaciju za operativne sisteme Android ili iOS i kucnite na sličicu kamere kako bi istu aktivirali.

9. Provjerite vjerodostojnost izvora

Googleova tražilica ima ugrađen alat pomoću kojeg možete naučiti više o web odredištima koja ne poznajete dobro.

Pri pregledavanju rezultata pretrage uočit ćete sličicu tri tačkice uz naslov. Kliknete li istu, pojavit će se panel About this result.

Na njemu ćete naći kontekstualne pojedinosti o tome zašto vam Google prikazuje baš to web odredište i ponuditi više informacija o njemu.

10. Kontrolirajte historiju pretraživanja

Googleova aplikacija ima posebno dugme za brisanje zadnjih 15 minuta pohranjene historije pretraživanja, a u panelu Web & App Activity možete dobiti uvid u web stranice koje ste posjetili i vaša pretraživanja.

Na istom mjestu možete aktivirati automatsko brisanje historije pretraživanja i ručno obrisati (u cijelosti ili pojedine dijelove).