in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Znanstvenici napravili umjetni wagyu odrezak koji je identičan tom najskupljem komadu govedine na svijetu

Wagyu odresci najskuplje su goveđe meso na svijetu

Japanski znanstvenici sa Sveučilišta Osaka iskoristili su tehnologiju 3D printanja kako bi proizveli strukturirano uzgojeno meso koje sliči kompleksnoj teksturi wagyu govedine, svjetski poznatog i ujedno najskupljeg goveđeg mesa. Njihov uspjeh mogao bi omogućiti ekološki prihvatljivu i održivu metodu proizvodnje uzgojenih alternativa mesu.

Umjetnu wagyu govedinu napravili su koristeći matične stanice izolirane iz wagyu goveda te su uz njihovu pomoć isprintali alternativu za prirodno meso, koja sadrži mišić, salo te krvne žile, ali posložene tako da čitava stvar izgleda poput normalnog wagyu odreska.

Wagyu se može ugrubo prevesti kao “japansko govedo”, a u svijetu je to meso poznato i cijenjeno zbog izrazito velike koncentracije međumišićne masti, što se još naziva sashi ili “mramoriranje” (jer presjek odreska podsjeća na uzorak mramora).

Trenutno dostupne “uzgojene” alternative sastoje se primarno od slabo organiziranih stanica mišićnih vlakana, koje ne mogu reproducirati kompleksnu strukturu pravih goveđih odrezaka.

Korištenjem histologičke strukture wagyu govedine kao predloška, razvili smo metodu 3D printanja koja može proizvesti kompleksne strukture po mjeri, poput mišićnih vlakana, masnoog tkiva i krvnih žila, rekao je voditelj studije Dong-Hee Kang.

Kang i njegov tim su koristili dva tipa matičnih stanica koje se nazivaju satelitske ćelije goveda te matične stanice izvedene iz masnog tkiva. U odgovarajućim laboratorijskim uvjetima te multipotentne stanice mogu biti natjerane da se oblikuju u bilo koji tip stanica potreban za proizvodnju uzgojenog mesa.

Pojedinačna vlakna, uključujući mišićna, masna ili ona krvnih žila, proizvedena su korištenjem tih stanica uz pomoć tehnologije bioprintanja. Vlakna su nakon toga posložena u 3D okruženju, slijedeći histologičku strukturu (ranije spomenuti predložak), kako bi se reproducirala struktura pravog wagyu mesa.

Spomenuti proces omogućio je rekonstrukciju kompleksnog mesnog tkiva mogućom i to na način da ga se može izmjeniti, prenosi Eurek Alert.

Unaprijeđenjem ove tehnologije bit će moguće ne samo reproducirati kompleksne mesne strukture, poput prekrasnog sushija ili wagyu govedine, već i napraviti suptilne preinake na masnom i mišićnom tkivu, ističe Michiya Matsussaki, jedan od autora studije.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Nature Communications.