in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Messi za prelazak u PSG plaćen i kriptovalutama

Prvi je veliki klub koji je ugovor isplatio i u vlastitoj kriptovaluti

Francuski fudbalski klub Paris Saint-Germain ove je sedmice odradio jedan od najzvučnijih transfera u fudbalskoj historiji. U svoje su redove doveli možda i najboljeg nogometaša današnjice, ako ne i svih vremena, Argentinca Lea Messija. I dok cijeli svijet piše o fudbalskoj i financijskoj strani tog transfera, u PSG-u su odlučili veliku medijsku izloženost iskoristiti i za promociju – vlastite kriptovalute.

Paris Saint-Germain je, naime, još 2018. godine zakoračio u svijet blockchaina i kriptovaluta partnerstvom s kompanijom Socios.com, a pokrenuli su i svoju digitalnu valutu, PSG Token.

Kupovinom tog tokena i pripadajućom mobilnom aplikacijom navijači kluba mogu sudjelovati u radu kluba, tj. glasati za pojedine odluke. Na primjer, kako navodi portal Bug, oni se pitaju koju će poruku kapetan nositi na traci oko ruke, kako će izgledati službeni klupski autobus ili tunel za igrače na stadionu. Na ovaj način PSG izravnije komunicira sa svojim navijačima.

Porastu cijene doprinosi ne samo potpisivanje ugovora s Messijem, nego i činjenica da je PSG u taj ugovor ugradio i klauzulu prema kojoj je samom Messiju dodijeljena “velika količina” PSG Fan Tokena. To će, poručuju iz kluba, dodatno povezati najboljeg fudbalera svijeta s navijačima PSG-a širom svijeta, a i pozicionirat će klub kao jednu od “najinovativnijih i avangardnih sportskih franšiza na svijetu”.