in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Umjetna inteligencija koja piše i kodira dostupna svima: “Razgovarajte” s kompjuterom i učinit će sve ono što tražite!

Budućnost

Dva nova modela umjetne inteligencije, predstavljena ove sedmice, pokazuju moć umjetne inteligencije za čitanje i pisanje teksta, ali i pretvaranje u računalni kod.

Obrada prirodnog jezika (NLP) jedno je od najuzbudljivijih područja u istraživanju umjetne inteligencije, s velikim posljedicama na način na koji ćemo komunicirati i raditi u godinama koje su pred nama. Otvara i vrata budućnosti u kojoj ćete moći “razgovarati sa svojim kompjuterom i natjerati ga da učini ono što tražite na sposoban i pouzdan način”, kako je to opisao Greg Brockman, suosnivač OpenAI-a.

Izraelski startup AI21 Labs u srijedu je tako objavio liniju AI modela koji stvaraju jezik nazvanu Jurassic. Sa 178 milijardi parametara, vrijednosti koje neuronska mreža pokušava optimizirati tokom treninga, kako navodi Bug, Jurassic-1 Jumbo najveći je takav model na svijetu, nešto veći od lani objavljenog OpenAI-jevog GPT-3.

Modeli će pokretati AI21 Studios koji ima za cilj pružiti NLP kao uslugu za tvrtke.

Razvojni programeri moći će se besplatno prijaviti za isprobavanje usluge, a zatim se mogu prijaviti za pristup prilagođenim modelima u komercijalne svrhe kako bi ovu tehnologiju koristili za “brzu izradu tekstualnih aplikacija o kojima su dosad mogli samo sanjati”.