in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Zdravstveni pregled obavezan: NASA traži kandidate koji će godinu dana povesti zatvoreni u simuliranim uvjetima Marsa

Agencija trenutno prihvata prijave

Za tri godine ljudska noga ponovno bi mogla hodati Mjesecom, a koju godinu ili desetljeće nakon toga, čovjek bi mogao osvojiti i – Mars. Elon Musk vjeruje da bi to moglo biti već ovog desetljeća i njegov SpaceX već testira raketu koja bi ljudsku posadu trebala odvesti na Crveni planet, ali na takav revolucionaran pothvat vjerovatno ćemo morati sačekati više vremena.

NASA želi biti spremna te američka svemirska agencija već počinje s pripremama i testovima za život na toj planeti. Naime, nedavno su raspisali konkurs za misiju u velikom 3D printanom modulu u kojem će se simulirati život na Marsu. U posebnoj strukturi četiri osobe živjet će godinu dana, a NASA će provesti tri ovakve misije.

Cilj provođenja misija u kojima se simuliraju uvjeti s kakvima bi se moglo suočiti astronauti na Marsu jest testiranje i razvoj metoda i tehnologija koje bi trebali spriječiti i riješiti potencijalne probleme prilikom leta na Mars i Mjesec, komentirali su iz NASA-e.

Agencija trenutno prihvata prijave za prvu misiju nazvanu Crew Health and Performance Exploration Analog za koju su u Houstonu pripremili poseban modul nazvan Mars Dune Alpha. Modul se sastoji od četiri privatne prostorije za članove misije, radnih prostora, medicinskih stanica te prostora za uzgajanje hrane, prenosi Digital Trends.

U modulu će se simulirati izazovi s kojima će se suočiti astronauti na Marsu – poput ograničenih resursa, problema s opremom, kašnjenja komunikacije, a i prehrana će biti prilagođena takvim uvjetima.

Uvjeti za prijavu na ovu misiju su da su osobe stare između 30 i 55 godina te da imaju diplomu iz STEM područja, a obavezan je i zdravstveni pregled kakav moraju proći i astronauti. Prijave se primaju do 17.  septembra, a misija bi trebala početi početkom sljedeće godine.

Sudjelovanje u misiji NASA će novčano nagraditi, ali iznos još nije poznat.