in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Stručnjaci otkrivaju: Kakve su šifre najsigurnije?

Šifre kreirane od tri riječi?

Stručnjaci iz britanskog Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost (NCSC) predlažu novi pristup koji bi trebao omogućiti sigurnije šifre za online račune. Prema njihovim navodima, šife koje se sastoje od tri nasumično izabrane riječi sigurnije su od kreiranja složenih varijacija slova, brojeva i simbola.

Kako piše The Guardian, šifre kreirane od tri riječi lako su pamtljive, a osim toga, stvaraju neobične kombinacije slova, što ih čini dovoljno snažnim da online račune sačuvaju od cyber kriminalaca. Nasuprot tome, složenije šifre se mogu činiti sigurnijim, ali zapravo mogu biti neučinkovite jer cyber kriminalci često mogu pogoditi njihov sastav pomoću specijaliziranih softvera. Tu se ciljaju predvidljive strategije koje se obično upotrebljavaju da bi šifre djelovale složenije. Na primjer, korisnici često zamjenjuju slovo “O” s nulom ili broj 1 s uskličnikom.

Za razliku od njih, šifre kreirane od tri različite riječi obično su duže i samim time teže predvidljive, a kombinacije slova koje se pojavljuju u njima još uvijek nisu prepoznate od strane hakerskih algoritama za detekciju.

Podaci britanskog Ureda za nacionalnu statistiku pokazuju da je cyber kriminal tokom pandemije naglo porastao. Internetske prevare su u posljednjih godinu dana porasle za čak 70%. Iz tog razloga, danas je, više nego ikad, bitno zaštiti svoju privatnost i podatke, a ako je vjerovati navodima stručnjaka, upotrebom šifre od tri riječi korisnici postaju manje ranjivi, dobivaju iste sigurnije, duže i pamtljivije.