in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Uspješna transplantacija potpuno umjetnog srca

Veliki pomak

Francuska tvrtka Carmat u ponedjeljak je objavila da je prvi put prodala svoje potpuno umjetno srce, poznato pod nazivom Aeson, koje je potom implantirano pacijentu u italijanskoj bolnici u Napulju, čime je utrt put daljnjem komercijalnom razvoju.

Ugradnju potpuno umjetnog srca je izveo kardiohirurg Ciro Maiello u bolničkom centru u Napulju, koji u Italiji prednjači u znanju i iskustvu glede primjene umjetnog srca, piše Hina.

Ni jedno umjetno srce Aeson nije do sada upotrijebljeno izvan kliničkih studija, istaknula je glasnogovornica Carmata, dodajući da je troškove operacije od 150.000 eura pokrio regionalni zdravstveni sistem koji očekuje povrat troškova od nacionalnog zavoda za javno zdravstvo.

Carmatovo umjetno srce dizajnirano je za sve pacijente koji pate od hroničnih zatajenja srca ili akutnih zatajenja koja slijede nakon infarkta. Izum bi trebao pomoći i svim srčanim bolesnicima koji pate od koronarnih bolesti i arterijske hipertenzije.

Tvrtka je 15. jula objavila prvu humanu implantaciju svog umjetnog srca u SAD-u u okviru kliničkog istraživanja Sveučilišne bolnice Durham u Sjevernoj Karoloni. Bolnica je dio Sveučilišta Duke.

Odmah nakon te objave su dionice Carmata na pariškoj burzi skočile 6,77 posto, na 23,53 eura.