in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Nova plastika se samorazgrađuje za sedam dana

Novo istraživanje

Jedan od načina borbe protiv onečišćenja tla i voda plastikom, predstavljaju istraživanja koja bi trebala dovesti do novog tipa plastike koji će se znatno brže samorazgrađivati u prirodnom okolišu od postojeće.

Znanstvenici kineskog Sveučilišta znanosti i tehnologije u Huazhongu, objavili su znanstveni rad u časopisu Američkog hemijskog društva u kojem opisuju novu vrstu plastike koja se degradira za samo sedam dana kada se izloži suncu i zraku.

Novi materijal dolazi iz znanstvene studije Liang Luoa koji je radio na naprednom kemijskom senzoru, pri čemu je došao do novog polimerskog filma koji mijenja boju ovisno o nivoima pH.

Proces se pokreće jedinstvenom molekularnom strukturom materijala, u kojoj lanci monomera pružaju filmu tamnu crvenu boju koja nestaje kada su molekularne veze pokidane.

Tokom eksperimenata Luo i njegov tim su otkrili da je tamnocrvena boja filma brzo nestala, a materijal se raspao nakon samo nekoliko dana izlaganja sunčevoj svjetlosti, čime je Luo možda nehotice izradio obećavajuću, ekološki prihvatljivu verziju plastike.

Ova se plastika na žalost neće moći koristiti za izradu plastičnih boca i vrećica jer može biti funkcionalna samo u mračnim prostorima bez kisika, ali Lao i njegov tim vjeruju da bi mogla biti korisna u savitljivoj elektronici i pametnim telefonima gdje se može izolirati od utjecaja sunčeve svjetlosti i zraka.

Luo kaže da bi se takvi proizvodi mogli koristiti godinama u tim uvjetima, a potom se u bilo kojem trenutku izložiti sunčevoj svjetlosti i kisiku kada se želi pokrenuti postupak recikliranja i zbrinjavanja materijala.