in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Zabilježena nova saobraćajna nesreća s Teslinim automobilom na autopilotu

Vozač nije pazio?

Korisnik kineske društvene mreže Weibo objavio je snimku saobraćajne nesreće u kojoj je sudjelovao Teslin Model 3, u trenutku kad se ona i dogodila. Snimku je korisnik TOP-laputa objavio 4. jula na spomenutoj mreži, a na njoj se može vidjeti kako vozač drži ruke na koljenima dok automobil sam vozi kroz zavoje.

Vozač je tokom vožnje koristio sustav ADAS (advanced driver aid system) na obilježenoj jednosmjernoj ulici i s ograničenjem brzine kretanja postavljenim na 30. Nije jasno iz snimke je li riječ o 30 kilometara ili milja na sat.

Brzina kretanja automobila je bila u granicama normalnog i sve na snimci izgleda super dok Model 3 nije došao do jednog zavoja udesno. Automobil je počeo skretati udesno, ali ubrzo izlazi s ceste, čuje se upozorenje i na zaslonu se javlja crveni signal. Vozač u tom trenutku stvlja ruke na upravljač, ali već je prekasno, jer se udar automobila u drvo više ne može izbjeći.

Ono što je čudno jest da je na zaslonu vidljivo da sustav prikazuje zavoj i da se auto kreće tako da će izletjeti s ceste, ali autopilot zapravo ne čini ništa, a ništa nije učinio vozač, sve dok nije bilo prekasno. Da su mu ruke bile na upravljaču i papučici kočnice, vjerovatno bi uspio reagirati na vrijeme i spriječiti nesreću.

Još jedna čudna stvar u čitavom tom incidentu jest da sustav u Tesli uopće nije upotrijebio zračne jastuke za zaštitu vozača i putnika. Srećom vozač i suvozač su izašli iz vozila sami i za pretpostaviti bez ozbiljnih povreda.

Da je udar u drvo bio snažan pokazuje i fotografija ranije navedenog korisnika koji je istu objavio u komentarima ispod video snimke nesreće, piše Autorevolution.