in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Često fotošopirate fotografije? U ovoj državi bi čak mogli završiti i u zatvoru zbog toga

Novi zakon u Norveškoj

Norveški zakonodavci odlučili su se obračunati s nerealnim standardima ljepote i to putem propisa koje su nedavno donijeli, a koji od influencera i svih profila koji reklamiraju neke proizvode zahtijevaju da jasno naznače koje su fotografije obrađene.

Ova je odluka donesena kao amandman zakona kojime se uređuje marketing, premoćnim brojem glasova u parlamentu 72 je bilo za, a samo 15 protiv, kralj Norveške kasnije će odlučiti kada će zakon stupiti na snagu, piše Vice.

Prema novoj regulativi u Norveškoj će svi oni koji nešto reklamiraju morat će jasno naznačiti da je fotografija obrađena pa čak i ako je u pitanju ‘običan’ filter. Oznake koje će se koristiti dizajniralo je Ministarstvo za djecu i porodična pitanja.

Primjeri obrađenih fotografija koje zahtijevaju oznaku su one na kojima se vide uvećane usne, mišići ili primjerice sužen struk, još uvijek nejasno hoće li se morati označavati fotografije na kojima je primjerice mijenjano svjetlo. Ovaj zakon će se primjenjivati i na influencere i poznate osobe zato što oni zarađuju od tih objava te imaju i odgovornost zbog sadržaja koji objavljuju na društvenim mrežama kao što su Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok i Twitter.

U slučaju kršenja zakona propisane su stroge novčane kazne, a u ekstremnim slučajevima čak i zatvor.