in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Poznato kada će Volkswagen prestati s prodajom benzinaca i dizelaša u Europi

Veća potražnja za električnim vozilima

Brojne automobilske kompanije najavile su svoje planove za elektrifikaciju i potpuni prelazak na vozila s električnim motorima koja će zamijeniti i dalje dominantne automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem. Dio kompanija tu promjenu namjerava napraviti do 2030., dok su neki su već započeli s tranzicijom na struju i namjeravaju prestati s prodajom tradicionalnih vozila još ranije.

Volkswagen se proteklih godina nametnuo kao jedan od lidera u elektrifikaciji te su uložili, odnosno najavili ulaganje desetaka milijardi dolara u razvoj i proizvodnju e-vozila i prateće infrastrukture.

Njihov ID.4 čak je na izboru World Car Awards proglašen svjetskim automobilom godine, a pripremaju i brojne nove modele s kojima namjeravaju napasti tržište, prenosi Reuters.

Prošle sedmice iz njemačke tvrtke objavili su planove oko prestanka prodaje benzinaca i dizelaša od čije prodaje i dalje ostvaruju velike (najveće) prihode. Član upravnog odbora Volkswagena Klaus Zellmer tako je najavio da će, barem na području Europe, prestati s prodajom vozila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem između 2033. i 2035. godine. Što se tržišta Kine i SAD-a tiče, rekao je da će to biti “malo kasnije”, dok će se ta tranzicija još više odužiti u Južnoj Americi i Africi zbog problema s “političkim i infrastrukturnim uvjetima”.

Ono što je ipak poznato je da VW u potpunosti namjerava prestati s prodajom benzinaca i dizelaša do 2050. godine, ali već do 2030. planiraju da prodaja električnih vozila obuhvati 70 posto ukupne prodaje automobila.