in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Stigao je Windows 11!

Besplatna nadogradnja dolazi ove jeseni

Microsoft je nadogradio svoj operativni sistem kako bi novi Windows 11 radio sa što više aplikacija i uređaja, dodajući pritom Xbox tehnologiju, Android aplikacije i još mnogo toga.

Kada danas odaberete kompjuter ili pametni telefon, morate birati između nekoliko vrsta uređaja. Tu je Appleov softver koji pokreće Mac računalo, iPhone i iPad uređaje, a sve je osmišljeno da rade zajedno kako bi vam pomogli da što lakše dijelite datoteke, video chat i gledate televiziju. Tu je Googleov Android koji pokreće niz telefona, tableta i komjutera i zajedno ih spaja. Dok sa operativnim sistemom Windows 11, Microsoft želi razbiti taj kalup.

Softverski div izjavio je jučer da će se njegova sljedeća velika verzija Windows-a pokretati kao besplatna nadogradnja ove jeseni, nudeći mnoštvo novih opcija od kojih je najvažnija ta, da sada Microsoft predstavlja kao tvrtku, čiji proizvodi rade bez problema s onima iz Applea, Googlea ili bilo kojim drugim.

Tvrtka, sada na primjer, proširuje podršku za Android aplikacije, omogućavajući ljudima da lakše pokreću telefonske aplikacije na kompjuteru. Microsoft ugrađuje svoj timski softver u sistem Windows na sličan način kao što je Appleov FaceTime ugrađen u Macove – osim što Microsoft ne želi da bude ekskluzivan. Već postoji aplikacija Microsoft Teams za Mac, iPhone i Android. (Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella čak je rekao novinarima da bi rado prihvatio FaceTime na Microsoft kompjutere.)

“Sa operativnim sistemom Windows 11 imamo opet osjećaj prave uloge Windowsa u moru hardvera i softvera”, izjavio je jučer izvršni direktor Microsofta Satya Nadella najavljujući novi softver.

“Danas je svijetu potrebna otvorenija platforma koja omogućava aplikacijama da postanu same platforme.”

Microsoftov potez za nadogradnju Windowsa dolazi u trenutku kada je potražnja za kompjuterima veća nego ikad prije. Tokom prošle i ove godine pandemija je utjecala na milijarde života i prisilila mnoge ljude da rade od kuće. To je značilo da su mnogima od njih potrebni novi kompjuteri, bolje internetske veze i periferne jedinice poput velikih monitora kako bi prikazali svoj rad.

Sada, kad cjepiva omogućuju nekim zemljama da se počnu otvarati, radnici se zalažu za kombinirane radne mogućnosti iz ured i od kuće, što bi moglo postati i trajno rješenje.