in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Koristite ove aplikacije? Ugrožavaju vašu privatnost!

Prikupljanje osobnih podataka

Brojne aplikacije koje svakodnevno koristimo mogu nam olakšati život, ali neke od njih mogu ugroziti našu privatnost i sigurnost. Evo koje biste aplikaicije trebali odmag ukloniti s vašeg uređaja da biste ste se zaštitili.

Aplikacije za igre i slagalice

Ovakve aplikacije mogu sadržavati neke skrivene opasne kodove i viruse. Aplikacije koje šire zlonamjerni softver žele doseći što veći broj ljudi, pa nije rijetkost vidjeti oglase za njih na društvenim mrežama. To uključuje igre pod nazivom Rugby Pass, Flying Skateboard i Plant Monster.

Osim toga, brojne takve aplikacije prikupljaju znatno više vaših podataka nego što mislite.

Na primjer, popularna aplikacija Words with Friends prikuplja vaše podatke o kupnjama, kontaktima, povijest pretraživanja, lokaciju, korištenje i druge informacije.

CamScanner

Ova aplikacija omogućava brzo skeniranje dokumenata, a uz to je besplatna pa je jako popoularna među korisnicima Android i iPhone uređaja. No, istraživanje iz 2019. godine otkrilo je zlonamjeran kod u Android verziji aplikacije PDF Creator. Aplikacija je kasnije ažurirana i vraćena u Google Play trgovinu. Ako vam nije potrebna ova aplikacija, možda biste trebali razmisliti o tome da je ipak uklonite s uređaja.