in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

I dalje koristite zadanu Wi-Fi šifru? Promijenite istu odmah!

Zašto biste trebali promijeniti zadanu šifru?

Digitalni i povezani uređaji ostavljaju tragove na internetu i stoga biste odmah trebali promijeniti zadanu šifru na vašem routeru.

Priča iz Londona pokazuje zašto je nužno napraviti čim prije. Naime, jedna porodica je uhapšena zbog ozbiljnog cyber kriminala, a majka koja je radila kao učiteljica bila je suspendirana s posla.

Policija je tokom istrage zaplijenila sve elektroničke naprave.

Naime, ustanovilo se da je neko hakirao šifru koju je ova porodica koristila za Wi-fi, a haker je potom objavljivo slike dječjeg zlostavljanja na internetu.

Kako se to moglo dogoditi? Porodica nije promijenila zadanu šifru na svom routeru što je hakerima omogućilo da da provali u njihovu mrežu i počini teška kaznena djela. Ovo je jedan od ključnih razloga zašto biste odmah trebali promijeniti zadanu šifru na bilo kojem uređaju povezanom s internetom. Nekoliko proizvođača koristi standardni set šifri s minimalnim varijacijama što će hakeri provaliti bez problema.

Zadane šifre nisu namijenjene za dugoročno korištenje i trebali biste ih čim prije promijeniti.

Kako odabrati dobru šifru?

Kada mijenjate šifru, odaberite neku koja je jako komplicirana i koju neće biti lako pogoditi. Osim toga, kada god je moguće koristite i dvostruku autentifikaciju.

Neki routeri mogu poslati obavijesti u slučaju da dođe do promjene nekih postavki. Ako vaš router ima tu mogućnost, poželjno je da je uključite, savjetuje Komando.