in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Najfunkcionalniji kad se nosi na vratu: Kreiran flaster koji može otkriti alkohol i kofein u krvi

Veliki pomak

Tim inženjera sa Sveučilišta u San Diegu osmislio je novi mekani i rastezljivi flaster za nošenje koji može istovremeno pratiti krvni pritisak (BP) i puls (HR) te nivo glukoze, alkohola i kofeina. Tim tvrdi da je to prvi takav flaster.

Flaster je testiran na brojnim subjektima koji su obavljali različite zadatke i ispostavilo se da je najfunkcionalniji kad se nosi na vratu. Testiranje je obuhvatilo širok spektar zadataka poput vježbanja, konzumiranja obroka s visokim sadržajem šećera, pijenja kofeinskog ili alkoholnog pića i tome slično. Očitovanja su bila gotovo jednako egzaktna kao ona s komercijalnih uređaja za nadzor.

“Ova vrsta nosive opreme bila bi od velike koristi ljudima kod kojih zdravstvena stanja zahtijevaju konstantno praćenje zdravstvenih pokazatelja”, rekao je Lu Yin, koautor popratnog rada objavljenog u časopisu Nature Biomedical Engineering.

“Također bi mogao poslužiti i kao izvrstan alat za praćenje pacijenta na daljinu, posebno tokom pandemije COVID-19 kada ljudi minimaliziraju osobne posjete bolnicama”, dodao je Yin, a prenosi Futurism.

Na primjer, flaster bi mogao dijabetičarima omogućiti kontinuirano praćenje razine šećera u krvi ili pri otkrivanju sepse.