in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Facebook će početi s uzimanjem dijela profita kreatorima sadržaja od 2023. godine

Nova pravila

Izvršni direktor Facebooka, Mark Zuckerberg, kaže da tvrtka neće uzimati postotak prihoda kreatora do 2023. godine. Pravila obuhvaćaju plaćene događaje na mreži, pretplate obožavatelja, značke i nadolazeće neovisne vijesti. Kad Facebook počne uzimati dio, to će biti manje od 30 posto koliko uzimaju Apple i drugi.

Primjetno je da Facebook gradi novi interfejs za isplate kako bi kreatori mogli vidjeti kako naknade i porezi različitih tvrtki utječu na njihovu zaradu. Glasnogovornik Facebooka rekao je kreatorima da će vidjeti koliko će zaraditi nakon poreza, povrata i naknada za kupnju u aplikacijama koje Apple i Google uzimaju kada kupuju putem iOS i Android aplikacija. Sučelje će u početku biti na webu i za početak samo za plaćene događaje. To je jasan potez da se Facebook učini privlačnijom opcijom od konkurenata poput Twitcha, Twittera i Substacka, prenosi Engadget.

Facebook je to objavio uoči Appleove svjetske konferencije programera koja je održana u ponedjeljak. Apple i Facebook su u zavadi već dosta dugo. Jedna od glavnih nedavnih nesuglasica je opcija ograničenja praćenja više aplikacija u iOS-u 14.5, za koju je Facebook tvrdio da će utjecati na prihod od oglasa.

Facebook, naravno, nije jedina velika tvrtka koja cilja na problematične prihode Applea. Apple i Epic Games čekaju presudu u slučaju vezanom za monopolističku praksu App Storea, što uključuje i podjelu prihoda.