in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Održivi materijal za pakiranje: Kokice umjesto stiropora

Budućnost

Problem zagađenja okoliša sveprisutnim umjetnim materijalima, prije svega plastikom, doveo je do toga da se uvode zabrane jednokratne plastike. Kada se određeni materijali zabrane, njihovu će ulogu morati preuzeti neki drugi, ekološki prihvatljiviji – a jedan od prijedloga stiže s njemačkog sveučilišta Göttingen, čiji su istraživači uspjeli izraditi potpuno prirodnu zamjenu za stiropor.

95% zraka i 5% kokica

Ova je inovacija rezultat višegodišnjih napora njemačkih znanstvenika, koji su tragali za potpuno obnovljivim, za okoliš potpuno bezazlenim, materijalom koji bi mogao poslužiti pri pakiranju proizvoda. Odgovor su pronašli u – kokicama. One su, kao i stiropor, većinom sačinjene od zraka, pa su dobar izolator i zaštita od mehaničkog oštećenja.

No, za razliku od stiropora (polistirena) koji se proizvodi od neobnovljivih fosilnih goriva, razgrađuje se stoljećima i za sobom ostavlja zagađenje u obliku mikroplastike, navodi Bug, a kokice su 100% prirodne i mogu se nakon korištenja u potpunosti pretvoriti u kompost.

Ono što su ovi znanstvenici uspjeli s njima, jest pretvoriti ih u granulirano stanje koje omogućava da se ova sirovina formira u trodimenzionalne oblike prema želji i potrebi, samo uz pomoć kalupa.