in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

El Salvador prva država u kojoj bitcoin postaje sredstvo plaćanja

Bitcoin postaje službena valuta u Salvadoru?

Predsjednik Salvadora vjeruje da će Bitcoin zaštititi zemlju od inflacije. Bitcoin postaje službena valuta u Salvadoru?

Srednjoamerička država Salvador mogla bi postati prva zemlja u svijetu koja će službeno prihvaćati bitcoin. Predsjednik Salvadora Nayib Bukele izjavio je kako će predložiti zakon koji će Bitcoinu omogućiti da postane legalno službeno sredstvo plaćanja uz američki dolar.

Za uvođenje bitcoina kao službene valute, vlada Salvadora planira surađivati s tvrtkom Strike koja je razvila digitalni novčanik, kako bi izradili, kako kažu, “financijski framework oko digitalnog monetarnog formata”.

Osnivač Strikea Jack Mallers, tvrdi da će bitcoin pomoći državama poput Salvadora u borbi protiv potencijalnih “šokova inflacije” kakvi se pojavljuju kod tradicionalnih valuta.

Valja naglasiti da u Salvadoru oko 20 posto BDP-a otpada na transfere novca od migranata koji su se iselili u druge države poput SAD-a. Obzirom da takvi prijenosi novca uključuju visoke naknade, Bitcoinom bi se one mogle izbjeći, što bi prema mišljenju predsjednika Bukelea trebalo potaknuti migrante da u zemlju legalno šalju veće količine novca.

Financijski stručnjaci upozoravaju da bi ovo moglo biti jako riskantan potez salvadorske vlade, jer Bitcoin nije stabilan kao druge valute. Mada iza njega ne stoje financijske institucije i banke, što je zapravo najveća prednost kriptovaluta, to mu je ujedno i najveća mana, jer nema potporu stabilnih izvora poput zlatnih rezervi.

Kao i druge kriptovalute, vrlo je nestabilan o čemu svjedoče ogromni skokovi i padovi. Stručnjaci posebno upozoravaju da bi oni stanovnici Salvadora koji jedva spajaju kraj s krajem mogli biti financijski uništeni ako će računati na prijenos kriptovalute ukoliko Bitcoinu vrijednost odjednom padne bez upozorenja.