in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Google Chrome će popravljati vaše hakirane šifre

Korisna opcija

Na nedavnoj Google I/O konferenciji developera objavljeno je kako će nova funkcija Google Chromea za upravljanje šiframa, generirana AI tehnologijom, najprije biti dostupna za Android operativne sisteme u SAD-u. Radi se o tome kako Google Chrome dobiva novu mogućnost, odnosno dodatak za popravak šifri korisnika koje su hakirane.

Trenutna praksa web preglednika je da oni samo obavještavaju korisnike ako postoje problemi s šifrom tj. ako postoji mogućnost da je šifra hakirana. Google Chrome je sada u svom radu otišao stepenicu više i svakom se korisniku nudi mogućnost popravka hakirane šifre nakon samo jednog klika.

U situaciji kad Google Chrome uoči da je šifra hakirana, objašnjava Pcchip, Google asistent će ponuditi izbornik “Promjena šifre”. Odabirom izbornika korisnik prepušta Google Chromeu odrađivanje cjelokupnog procesa zamjene ili prilagodbe šifre novonastalim okolnostima. Na korisniku je da samo prilikom odabira opcije promjene šifre mora uključiti sihronizaciju podataka.

Nova Chromeova mogućnost oslanja se na Google Duplex tehnologiju, a radi se o servisu koji se temelji na AI tehnologiji i provodi automatizirane radnje na webu. Google Duplex je zapravo sistem koji ima za cilj postati osobni asistent svakog korisnika Googleovih usluga i rad na šiframa nije jedino područje na kojem bi se primijenio.

Rad na Google Duplex tehnologiji unutar domene generiranja šifri, provjere njihovih curenja, automatizacije provjere i drugih sigurnosnih problema djelo je GSEC-a (Google Saftey Engineering Center). To je inženjerski Googleov centar otvoren 2019. u Münchenu i sačinjavaju ga stručnjaci za sigurnost koji su upravo radili na primjeni novih korisničkih postavki za šifre.

Ovaj Googleov potez je samo odgovor na velike potrebe za password managerima koji se rijetko koriste i često dolaze kao zasebni softver, a danas su loše šifre jedna od najvećih sigurnosnih prijetnji.

Prilikom sugestija Google Chromea o nužnosti promjene šifre i statusu njene hakiranosti korisnici će moći cijeli proces odraditi manualno. Ako se odluče taj proces prepustiti Googleovom asistentu, on će sve odraditi samostalno, od odlaska na potrebnu web stranicu do mijenjanja i postavljanja adekvatne lozinke.