AFP
in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Psi mogu nanjušiti COVID-19 u 90 posto slučajeva, čak i kod osoba koje nemaju simptome

Genijalci

Otkako je započela pandemija COVID-19, u svijetu su potrošene milijarde brzih, PCR i antigenskih testova ne bi li se utvrdilo ko je zaražen koronavirusom, a ko nije. Neki su ljudi, zbog zahtjeva posla testirani i nekoliko puta sedmično, što može biti naporno za one koji se testiraju, ali i skupo.

No, od samog početka znanstvenici su pomoć u utvrđivanju prisutnosti koronavirusa, potražili kod pasa. Njihov njuh koji je desecima puta bolji od ljudskog, već se bio dokazao u detekciji zabranjenih supstanci, novca, ali i nekih bolesti.

Znanstvenici s londonske Škole higijene i tropske medicine, napravili su i objavili studiju, koja još mora proći reviziju, a u kojoj su dokazali da psi mogu s veoma velikom tačnošću nanjušiti koronavirus.

Kako bi provjerili tačnost psećeg nosa, znanstvenici su koristili čarape 200 COVID-19 pacijenata.

Šest pasa uključenih u studiju moralo je detektirati koje su čarape od zaraženih osoba. I to su uspjeli u rasponu od 82 do 94 posto. Ono što je posebno zanimljivo je da su detektirali prisutnost koronavirusa i kod osoba koje nisu pokazivale znakove razvoja bolesti.

Ključno je što su psi brži od laboratorijske analize i brzih testova, a imaju gotovo jednaku preciznost. No, to ne znači da bi ih se trebalo koristiti “samostalno”.

Ističu kako bi se psi mogli koristiti na područjima u kojima se nalazi velik broj ljudi, kao što su zračne luke, stadioni, navodi Zimo, kako bi “nanjušili” zaraženu osobu, koju bi se potom slalo na dodatni test kojim bi se potvrdila zaraza.