in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kinezi testiraju zastrašujući protuzračni top

Dvostruko više cijevi

Na internetu su se pojavile fotografije koje sugeriraju da kineska vojska testira novi i zastrašujući mornarički sistem protuzračne obrane. Riječ je o 20-cijevnom rotirajućem topu nepoznatog kalibra streljiva i nepoznate brzine vatrenog djelovanja.

Kineska vojska već koristi 11-cijevni sistem protuzračne obrane, no to im očito nije dovoljno moćno ili zastrašujuće (ovisi kako gledate na takve stvari) pa sad testiraju sustav koji ima dvostruko više cijevi.

Fotografije testiranja novog sustava prvo su se pojavile na kineskim mikroblog stranicama Weibo, a otamo su počele kružiti društvenim mrežama. Prema dostupnim informacijama, taj sistem već prolazi testiranja s pravim streljivom, a dosad su provedena najmanje tri takva testiranja, u januaru, martu i aprilu ove godine.

Zasad je mnogo toga nepoznato o samom sistemu pa tako i ko ga je dizajnirao i proizveo, kao što nije poznato testiraju li Kinezi sustav kojeg planiraju uvesti u stvarnu uporabu ili jendostavno testiranjem pokazati da je koncept funkcionalan.

Nepoznato je i koji kalibar streljiva taj sistem koristi, te koliko streljiva u minuti ta zvijer može ispaliti. no, jedno je sigurno, a to je da naoružanje ovog tipa ima ekstremno veliku brzinu vatrenog djelovanja.

Nosač tog čudovišnog topa donekle je sličan generalnom obliku sustava kojeg Kinezi već koriste na svojim brodovima, odnosno sistemima Tip 730 i Tip 1130 Koji ima 11 cijevi s kalibrom streljiva od 30 mm). Sistem 730 je top sa sedam cijevi i podesivom razinom vatre i do 6000 komada streljiva u minuti, a sistem 1130 ima još veće performanse te zastrašujuću razinu vatre od najmanje 10.000 komada streljiva u minuti, prenosi The Drive/The War Zone.

Ono što su zapadni stručnjaci poput Georgea Williama Herberta, neovisnog vojnog stručnjaka za raketno i nuklearno naoružanje, primijetili iz fotografija, jest da novi kineski top zapravo istovremeno puca iz dvije od 20 rotirajućih cijevi u svakom trenutku, za razliku od drugih sustava tog tipa. To bi moglo značiti i dvostruko veću razinu vatre.

“Lukavo. Vrlo lukavo. Ako bilo ko od proizvođača ovo čita, svaka čast. To je ideja vrijedna spomena i napredak vrhunske razine. Čestitam!”,  poručio je putem Twittera očito vrlo impresionirani Herbert.