AFP
in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kina planira lansirati još raketa koje će nekontrolirano padati na Zemlju

Potvrdili iz Europske svemirske agencije (ESA)

Kineska raketa Long March 5b, koja je tokom vikenda nekontrolirano pala u Indijski ocean, a prije toga dobro prestrašila i zabrinula svijet, nije ni prva, a ni posljednja koja će to napraviti, piše Business Insider.

Kako su potvrdili iz Europske svemirske agencije (ESA), takvih bi događaja moglo biti još u narednim godinama.

Naime, Peking planira još barem desetak lansiranja raketa s dijelovima nove svemirske stanice i to do kraja 2022. Barem dva lansiranja obavit će se raketama Long March 5b, kakva je tokom vikenda nekontrolirano pala na Zemlju.

Možemo očekivati slične situacije i za sljedeća dva lansiranja, ili koliko ih već bude s raketama Long March 5b, rekao je bivši astronaut i koordinator za međuagencijsku suradnju u ESA-i, Thomas Reiter dodavši kako to ne bi bilo baš dobro.

“Svaki put kad budu lansirali novi modul za stanicu, morat ćemo podići pogled i pokušati otkriti gdje će raketa pasti”, dodao je Reiter.

Problem je što kineska raketa pada nekontrolirano, pa je prava sreća što je ovaj put pogodila Indijski ocean, a neko naseljeno područje. Hoće li tako biti i buduće teško je reći.

Izuzetno je teško pratiti svemirsko smeće i tačno izračunati gdje će ono pasti. Zbog toga je još problematičnija odluka kineskih vlasti da s drugim svemirskim agencijama ne dijele tehničke podatke o budućim lansiranjima.

Ako se nešto ne promijeni, i ubuduće ćemo morati pomno pratiti šta Kina radi u svemiru, kako bismo na vrijeme mogli upozoriti ljude na području na kojem bi ostaci mogli pasti.