in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

NASA provela simulaciju pada asteroida na Zemlju: Snaga velike nuklearne bombe

Novi eksperiment

Eksperiment koji je provela NASA ne nudi neki optimizam u slučaju otkrića velikog asteroida na čijoj bi se putanji našla Zemlja.

NASA je prošle sedmice provela simulaciju scenarija za koji se nadamo da ga nikada nećemo doživjeti. Simuliran je udar asteroida na Zemlju te način na koji bi se mogli obraniti od njega – tj. pokušati obraniti od njega. Rezultati simulacije nisu ohrabrujući za čovječanstvo jer se pokazalo da u roku od šest mjeseci od kada je asteroid otkriven pa do njegova udara, znanstvenici nisu uspjeli pronaći rješenje s kojim bi spriječili udar te je jedino rješenje bila evakuacija tog područja sjeverno od Hrvatske.

Na ovaj se eksperiment može gledati kao na veliko upozorenje jer, u slučaju nekakvog sličnog scenarija, nemamo učinkovit način obrane od prijetnji iz svemira i sve što nam ostaje jest nada da će veći svemirski objekti neće približiti našoj planeti. Iz NASA-e naglašavaju kako ovakve vježbe pomažu boljoj komunikaciji “zajednice planetarne obrane” kako bi u slučaju potencijalne slične prijetnje u budućnosti svi bili dobro koordinirani.

Simulacija u kojoj je sudjelovalo više znanstvenika trajala je četiri dana, pri čemu su tijekom prvog dana vježbe znanstvenici uočili do tada nepoznati asteroid koji su nazvali 2021PDC. Asteroid je uočen 19. aprila, kada je NASA izračunala da postoji mogućnost od oko pet posto da udari u Zemlju, pri čemu je određen i datum udara 20. oktobra. Sljedeći dan vježbe znanstvenici su se prebacili na 2. maja, kada se pokazalo da bi se njihova najgora strahovanja mogla ostvariti. Naime, nakon pomnije analize putanje asteroida, zaključili su da će gotovo sigurno udariti u naš planet i to negdje na području istoćne Europe ili Sjeverne Afrike.

Tada su počeli razmišljati i o načinima na koji bi se mogli obraniti od ove svemirske opasnosti.

Jedan od prijedloga bio je poslati svemirski brod koji bi pokušao uništiti asteroid ili ga barem skrenuti s kursa, no zaključili su kako, s trenutačnim mogućnostima i tehnologijama, za tako složenu misiju jednostavno nemaju dovoljno vremena. Razmišljali su i o gađanju asteroida nuklearnim oružjem, no kako nisu znali njegove točne dimenzije (podaci su pokazivali da bi mogao biti veličine između 35 metara pa sve do 800 metara), pitanje je koliko bi takva obrana bila učinkovita.

Naime, znanstvenici su predviđali da bi 2021PDC mogao udariti negdje oko Njemačke, Austrije, Češke, Slovenije i Hrvatske, a dan poslije mjesto udara definirano je preciznije. Ovog puta Hrvatska nije bila potencijalno mjesto udara, već područje između Njemačke, Austrije i Češke, pri čemu bi se oslobodila velika količina energije, kao pri eksploziji velike nuklearne bombe.

S obzirom na to da nikakva obrana od asteroida ne bi bila moguća, sve što je preostalo jest evakuirati mjesta udara asteroida i nadati se da će napraviti što manju štetu. Iako veliki broj asteroida koji se približe Zemlji često prođe neopaženo, nadamo se kako se scenarij ove simulacije nikada neće ostvariti, odnosno barem ne u nekoj bližoj budućnosti.

Ako se jednom zaista pojavi asteroid kojem će naš planet biti na putanji, vjerujemo kako će tehnologija do tada napredovati toliko da će postojati načini na koji ga se može uništiti ili promijeniti njegovu putanju tako da ne ugrozi Zemlju, piše Science Alert.