Unsplash
in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Na klasičan i legalan način: Argetinska Google domena kupljena za dva dolara

Priča je započela prošle srijede

Google domenu u Argentini kupio je tridesetogodišnji web dizajner dok je web stranica prošle srijede bila dva sata van snage u ovoj zemlji.

Web dizajner Nicolas Kurona rekao je da je uspio kupiti Google.com.ar na klasičan i legalan način. Za BBC je izjavio da se nije nadao da će domenu uspjeti kupiti. S druge strane, Google Argentina je za BBC objasnio da je domena njihove tvrtke na kratko bila u vlasništvu druge osobe, ali da je brzo vraćena kontrola nad istom.

Priča je započela prošle srijede, kada je Nicolas regularno radio i dizajnirao web stranicu za klijenta za svojim stolom na periferiji Buenos Airesa. U jednom trenutku, počeo je dobivati poruke na WhatsApp-u da Google ne radi u Argentini. Nakon provjere radi li Google, shvatio je da se nešto čudno događa i odlučio je otići na stranice Mrežnog informacijskog centra Argentine (NIC), organizacije odgovorne za upravljanje .ar domenama. Tražio je Google i pojavila mu se argentinska Google domena dostupna za kupnju. Unatoč mišljenju da kupovina neće uspjeti, slijedio je korake i dobio e-mail s računom za kupnju. Domena ga je ukupno koštala 270 argentinskih pezosa (oko 2,90 dolara), prenosi BBC.

Nicolas je zapanjeno kucao google.com.ar u traku za pretraživanje, a na stranici su se pojavili njegovi osobni podaci. Milijuni posjeta za google.com.ar domenu, sada su dolazili k njemu. Nicolas je objasnio da nije imao nikakve loše namjere, već da je samo pokušao kupiti domenu i NIC mu je to dozvolio.

Ipak, NIC je vrlo brzo reagirao i oduzeo Kuronu domenu, ali mu novac nije bio vraćen. Ovaj web dizajner navodi da Google nije stupio u kontakt s njim te da mu ništa nije plaćeno. Najbitnije od svega je da ni tvrtka Google nije objasnila kako je njihova domena vraćena. U tijeku je istraga o tome što se zapravo dogodilo i kako je mladi web dizajner postao bar na nekoliko minuta vlasnik argentinske Google domene.