Unsplash
in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Impresivni snimci: Pogledajte trodimenzionalne snimke ljudskog utjecaja na Zemlju

Trodimenzionalni timelapseovi

Googleova poznata aplikacija pomogla je vizualizirati posljedice utjecaja ljudske vrste na naš planet – saževši čak 37 godina satelitskih snimki u impresivne trodimenzionalne timelapseove

Google Earth od sad nudi jedinstveni uvid u naš utjecaj na klimatske uvjete i izgled planeta Zemlje zahvaljujući trodimenzionalnim ubrzanim snimkama. Rebecca Moore iz Google Eartha je tijekom Keyworda spomenula da najnovija značajka poznate aplikacije pruža mogućnost ‘procjene stanja našeg jedinog doma’.

Ova nadogradnja je, kako prenosi Makeuseof, najveća nadogradnja aplikacije od 2017. Riječ je o trodimenzionalnim brzim snimkama u kojima se mogu vidjeti promjene na obalama, rast mega gradova i sve veće rašumljavanje. Ovo je postignuto spajanjem preko 24 milijuna satelitskih snimki našeg planeta snimljenih od 1984. do 2020. Google je sažeo 20 petabajta slika kako bi stvorio mozaik rezolucije 4.4 terapiksela

Ako želite vidjeti novu značajku u akciji, otvorite Google Earth na Androidu ili iOS-u ili posjetite službenu internetsku stranicu Google Eartha. Nakon toga kliknite na ikonicu ‘Voyager’ koja izgleda kao kormilo broda. Tamo ćete pronaći pet novih vodiča u obliku trodimenzionalnih ubrzanih snimki.

Ako želite, naravno, možete odabrati i neku specifičnu točku na mapi i pogledati što se promijenilo na tom dijelu svijeta.

Kompanija je obećala da će nadograditi uslugu Google Earth svake godine, dodavajući trodimenzionalne snimke koje će sakupljati tijekom idućih deset godina.

“Nadamo se da će ova perspektiva na naš planet potaknuti rasprave, ohrabriti istraživanje i promijeniti gledište o nekim od najvećih globalnih problema”, komentirala je Moore.